Dickensfestijn in Wintelre trekt duizenden bezoekers: ‘Voor ons is dit de inleiding van Kerstmis’

WINTELRE - Honderden figuranten vermaakten zaterdag en zondag duizenden bezoekers tijdens de zesde editie van het Dickensfestijn. "We zijn onder de indruk.”

De Belgische Paula Overmeer is zaterdag nog maar net binnen, of ze heeft al een dronkenlap uit de negentiende eeuw om haar nek hangen. ,,Moeder, zei hij tegen me", geniet ze nog na. Ze is per bus met veertig plaatsgenoten uit Groot Antwerpen naar Wintelre gekomen. Het zijn echte Dickens-kenners. Eerder bezochten ze soortgelijke evenementen in Engeland en Deventer. ,,Ik heb de indruk dat het hier gezelliger is", zegt haar plaatsgenoot Gerda Beelaert. De dronkenlap is Peter Stafleu van de Wintelrese toneelvereniging De Vriendenkring. De geheelonthouder bedacht zelf zijn rol. ,,De interactie met de mensen is leuk. Je moet ze een leuke middag bezorgen", zegt hij voordat hij zwalkend zijn weg vervolgt.

Quote

Ik kreeg een blauw tabletje. Het zou werken, vertrouw­den ze me toe

Theo de Vroom, Bezoeker

Zoals bijna alle mannen, loopt ook Theo de Vroom rond met lippenstift op zijn hoofd. ,,Het is leuk als je meedoet", zegt de Knegselnaar die al voor de tweede keer het rondje loopt. ,,Iedere keer zie je weer andere dingen." Het ziekenhuisje vond hij leuk. ,,Ik kreeg een blauw tabletje. Het zou werken, vertrouwden ze me toe." 

Dame van lichte zeden

De rode afdruk op zijn hoofd komt van de lippen van Debby Landzaat. Vijf keer stond de Bladelse met een kraam cadeauartikelen op het Dickensfestijn. ,,Dit jaar ging dat door omstandigheden niet. Gelukkig zochten ze nog wat vrijwilligers, want ik vind Dickens supergaaf. Dame van lichte zeden leek me de leukste rol." 

Quote

We zijn onder de indruk. Er hangt een fijne sfeer en de interactie is hier heel leuk

Peter van Tilburg, Bezoeker

Peter van Tilburg uit Hilvarenbeek heeft net een bosje mistletoe gekocht bij een kraam. Hij is met zijn echtgenote, zoon Ruben en kleinzoon Simon voor het eerst op het Dickensfestijn. ,,We zijn onder de indruk. Er hangt een fijne sfeer en de interactie is hier heel leuk", complimenteert hij de honderden figuranten. Iets verderop zitten Bart, Jort, Nina en Saar in hun sjofele kleren langs de weg. De negenjarige jongens hebben een pet voor zich liggen. Een voorbijganger gooit er enkele munten in. Jort: ,,We zijn lid van de bende van Fagan. We bedelen om geld en we hopen dat we dat straks mogen verdelen." De meisjes vinden het leuk om bendelid te spelen. ,,We mogen grapjes uithalen en stout doen.”

Langstrekkende begrafenisstoet

In de Willibrorduskerk is het lekker warm. De Veldhovense Eef Kooij luistert er, met hond Takkie op haar schoot, naar de klanken van Vocaal Ensemble Florence uit Knegsel. ,,Ik ben nu voor de derde keer hier en vind het iedere keer leuker. Ik geniet het meest van de mooie kostuums en de muziek." 

Peter Reniers bekijkt met Italiaanse familie en kennissen een langstrekkende begrafenisstoet. ,,We genieten van het spel dat hier gespeeld wordt. Het dorp doet fanatiek mee. Voor ons is dit de inleiding van Kerstmis", zegt de Veldhovenaar.

Figuranten van het Dickensfestijn in Wintelre.
Volledig scherm
Figuranten van het Dickensfestijn in Wintelre. © FotoMeulenhof