Marco Flaman zorgt voor de bewegwijzering van de pelgrimsroute.
Volledig scherm
Marco Flaman zorgt voor de bewegwijzering van de pelgrimsroute. © FotoMeulenhof

‘Die schelp maakt iets in je los’: bordjes in Bergeijk naar Santiago

BERGEIJK / SANTIAGO DE COMPOSTELA - Ingewijden weten het al dat hij door Bergeijk loopt: de pelgrimsroute die naar het Spaanse bedevaartsoort Santiago de Compostela leidt. Snel weten alle Bergeijkenaren het.

Een fanatieke ‘pelgrimsbordjesplakker’ heeft de afgelopen tijd vierkante, blauwe bordjes met een gele pijl en een gele, gestileerde versie van de Jacobsschelp op wandelpaaltjes in de regio geschroefd. Marco Flaman (45) maakte afgelopen zaterdag ook de Witrijt en omgeving Bergeijk zichtbaar onderdeel van werelderfgoed.

Hij heeft zijn redenen om met de bordjes aan de haal te gaan. ,,Dit was een logisch gevolg van stormachtige, relationele ontwikkelingen die mijn leven beheersten. Daardoor stapte ik een paar jaar geleden in mijn eentje op de fiets om vanuit Frankrijk tweeduizend kilometer naar Santiago te trappen. Tijdens de rit van vier weken kon ik goed nadenken en dingen laten bezinken. En dat is goed gelukt. Als je naar Santiago gaat komt er ruimte voor jezelf.”

Bezinningstocht

Tijdens de tocht naar heilige plaats maakte de bewegwijzeraar ook van alles mee. Flaman gunt iedereen een camino naar Santiago. ,,De tocht geeft wat je nodig hebt, niet wat je zoekt. Het is een bezinningstocht.” Bij thuiskomst, eind 2016, stortte Flaman zich op de bewegwijzering van de route. ,,In Frankrijk is veel aandacht voor de borden naar het oord. Ik ben de Jacobsschelp daar regelmatig tegengekomen. Hij geeft de route waarde en maakt iets in je los. Toen ik stukken van de route in de buurt van de Kempen ging lopen zag ik nergens bordjes.”

De pelgrim nam contact op met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. ,,Zij hadden een pilot in Gelderland, maar waren bereid die op te schuiven naar Brabant door mijn kennis van dit gebied.” Flaman coördineert sinds september de plaatsing van routebordjes van Buren tot het Belgische Postel en vindt het zelf ook fijn om de kleinoden op te hagen. ,,Hier kom je zo ook op mooie plekjes. Daar beleven de wandelaars straks ook wat je elders op de route naar Santiago beleeft. De bordjes zorgen voor een meerwaarde.” Met nog honderd van de vierhonderd bordjes te hangen is het eindpunt voor Flaman in zicht. ,,Eind november kan de route worden gelopen.”