Een eerdere inval bij mestbedrijf Daas in voorjaar 2018.
Volledig scherm
Een eerdere inval bij mestbedrijf Daas in voorjaar 2018. © fotopersburo Bert Jansen

Drie jaar gevangenisstraf geëist tegen eigenaar mestbedrijf in Wintelre wegens mestfraude

WINTELRE - Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van drie jaar en beroepsverbod geëist tegen de eigenaar van mestbedrijf Daas in Wintelre. De mestvervoerder wordt ervan verdacht op grote schaal fictieve transporten of vrachten met ‘zwarte mest’ (op papier niet-bestaande mest) te hebben geregeld.

Met de administratie van het mesttransport zou stelselmatig zijn gesjoemeld door het bedrijf, volgens de officier van justitie. Zo werden veelvuldig valse meldingen over laden en lossen gegenereerd door het GPS-systeem te manipuleren, door de stroomvoorziening en veerdruk op de gebruikte vrachtwagens aan te passen.

Mestoverschot

Daarmee kon volgens het trackingsysteem mest zijn ingeladen en geloosd op een bepaalde locatie, terwijl dat in werkelijkheid niet gebeurde, of op een andere, niet geregistreerde plek plaatsvond. Ook zouden er lege vrachtwagens van Daas hebben rondgereden die alleen op papier mest afvoerden. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek van de politie en de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit. Door de gesimuleerde mesttransporten heeft de verdachte eigenaar van het mestbedrijf tientallen boeren geholpen om op frauduleuze wijze van hun mestoverschot af te komen, zo stelt het OM. 

Daarnaast zouden laad-en losmeldingen-die verplicht aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moeten worden verzonden- en vervoersbewijzen valselijk zijn opgemaakt. Justitie verdenkt de mestintermediair eveneens van het manipuleren van de verplichte mestmonsters van transporten. Het bedrijf zou de zakjes met de monsters hebben opengemaakt en fosfaat hebben toegevoegd of de mest met water hebben verdund. Daarna zouden de zakjes door de medewerkers zelf weer zijn dichtgemaakt, met een sealer.

Mestkeuken

Deze verdenking is gebaseerd op een ‘mestkeuken’ die bij een grote doorzoeking van de mestvervoerder in 2018 werd aangetroffen. Er werden daarbij sealbags, een eigengemaakte sealmachine, zakken met vaste mest en kunstmest, en mengmonsters gevonden.

De eigenaar wordt in verband gebracht met het laten verdwijnen van een half tot een miljoen kilo fosfaten uit mest. Het is een hoeveelheid die een reële impact op de natuur zal hebben, volgens de officier van justitie. Het OM gaat er hierbij van uit dat de fosfaten uiteindelijk toch in de natuur zijn terechtgekomen: de achtergehouden mest zou mogelijk alsnog op het land zijn uitgereden.

Het OM rekent de mestvervoerder zwaar aan dat hij bleef sjoemelen, ook nadat bekend werd dat er een strafrechtelijk onderzoek liep. In 2016 en 2018 vonden twee grote invalacties plaats op het terrein van het bedrijf, waarbij de boekhouding en de vrachtwagens in beslag werden genomen. De officier eiste naast de gevangenisstraf en het beroepsverbod nog geldboetes van 25.000 euro per bedrijf voor de drie ondernemingen van de eigenaar.