Volledig scherm
Een glas ayahuasca. © Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Drug ayahuasca is steeds populairder, maar ook erg gevaarlijk: ‘Er is een wildgroei aan sessies’

EERSEL - De drug ayahuasca is bezig aan een opmars in Nederland. Het van oorsprong Zuid-Amerikaanse drankje wordt gezien als reinigingsmiddel voor de geest. Maar tegelijkertijd is het een bijzonder zware harddrug. ‘De ervaring is te heftig om vaak te doen’, stelt adviesorganisatie Jellinek. Donderdag werd bekend dat enkele weken geleden een Hongaarse man in Eindhoven is overleden na een ayahuasca-sessie in Eersel.

De werkzame stof DMT uit ayahuasca staat in Nederland op lijst 1 van verboden middelen in de Opiumwet. De zwaarste categorie, waarin ook cocaïne, xtc en heroïne staan. Toch houdt dit verbod de wildgroei niet tegen. ,,We hebben geen overzicht van wat er allemaal gebeurt op deze markt‘’, zegt preventiewerker Tom Bart van Jellinek. ,,Er is geen controle op. De politie handhaaft weinig.‘’ 

De drug komt traditioneel van indianen. Zij brouwden het drankje uit planten, om hun geest en lichaam mee te reinigen. Brouwers van het middel werden van vader op zoon opgeleid en zorgden ervoor dat de heftige sessies goed verliepen.

Wildgroei

De laatste jaren is het middel ook populair geworden onder Europeanen die op zoek zijn naar innerlijk geluk. Ze ondernemen reizen naar bijvoorbeeld Peru, of nemen deel aan een van de vele spirituele sessies die hier worden gehouden. Dit soort bijeenkomsten schieten als paddenstoelen uit de grond, merken ze bij Jellinek. ,,Er is zeker sprake van wildgroei.‘’ 

Tijdens zo'n sessie brouwt een sjamaan een drankje van twee planten: de liaan van een slingerplant wordt gecombineerd met de bladeren van een ander. Het kokende water trekt de werkzame stof DMT uit het blad. De liaan zorgt ervoor dat dat middel niet wordt afgebroken in de maag, en daardoor werkzaam is. 

In principe werkt ayahuasca zo'n zes uur. Maar een sessie kan dagenlang duren, waarbij ook andere spirituele handelingen worden verricht. 

Hevige hallucinaties

Wie ayahuasca drinkt, krijgt hevige hallucinaties. Daarbij komen onder meer ook herinneringen uit het verleden naar boven. ,,Het is daarom belangrijk dat gebruikers stevig in hun schoenen staan‘’, zegt Tom Bart. Wie angsten of depressies heeft, kan het spul beter niet nemen. Angst kan worden verergerd, waardoor een gebruiker nog verder in een depressie raakt. 

In combinatie met medicijnen kan het zelfs dodelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat iemand goed weet waar hij aan begint, benadrukt Bart. 

Volledig scherm
Wie ayahuasca gebruikt, krijgt hevige hallucinaties. © Anne Stalinski

Geen wetenschappelijk onderzoek

Wie de sessie goed doorstaat, kan volgens organisatoren juist van depressies afkomen. ,,Al is daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan‘’, zegt Bart. ,,Je zou er positiever uit kunnen komen. Maar aan de andere kant ook een stuk slechter.‘’