Drugslab Hapert goed voor miljoenen pillen: ‘Als die gasfles ontploft, klappen bij recreatiepark ramen eruit’

VIDEOHAPERT - In het drugslab dat woensdag werd ontdekt in een schuur aan de Schouwberg in Hapert lagen grondstoffen voor 3 tot 3,5 miljoen xtc-pillen. Straatwaarde: grofweg 10 miljoen euro. „Het zijn geen beginnende criminelen die hier achter zitten.”

De recherche ontdekte het lab achterin een boerenschuur aan de Schouwberg in Hapert. In ruimte met betonnen wanden van nog geen drie bij vier meter staan vier metalen drukketels. Het oogt allemaal niet overdreven groot. „Vergis je niet, dit is een fors lab”, zegt Danny Frijters, teamchef van de Districtsrecherche Eindhoven. „Normaal tref je misschien twee ketels aan. Die ketels zijn verschrikkelijk duur. Dus om dit lab te beginnen was er een groot startkapitaal nodig. Hier zitten geen beginnende criminelen achter.”

Omdat het onderzoek nog in volle gang is, kan Frijters weinig zeggen over hoe lang het drugslab al in bedrijf was. En dus ook niet hoeveel kilo mdma (de werkzame stof in xtc-pillen) er al is gefabriceerd. De hoeveelheid chemicaliën geeft wel een indicatie. Frijters: „Dat was genoeg het mdma te maken voor ongeveer 3 tot 3,5 miljoen xtc-pillen. Die hebben een straatwaarde van tien miljoen euro.” 

In totaal zijn er vier gedeeltes: het lab met de ketels, een voorraadplek met de benodigde chemicaliën, een ruimte vol vriezers om het goedje uit de ketels te kristalliseren en een soort menglocatie. Daar werden de chemicaliën vermoedelijk voor ze in de ketels gingen gemengd. In de ruimte staat ook een soort filter. Frijters: „Voor het proces is platinum nodig en dat is erg prijzig. Met zo’n filter kon de platinum als het ware worden gerecycled. Dat tref je niet vaak aan in een drugslab.”

Het drugslab aan de Schouwberg in Hapert, met recherchechef Danny Frijters die uitleg geeft.
Volledig scherm
Het drugslab aan de Schouwberg in Hapert, met recherchechef Danny Frijters die uitleg geeft. © Bert Jansen

Ontploffen

Volgens Frijters waren de risico’s groot in het drugslab, ook vanwege de nabijheid van vakantiepark Het Vennenbos. Dat heeft vooral te maken met het waterstofgas dat wordt gebruikt om de chemicaliën in de ketels onder druk te zetten. Frijters wijst op een smalle tank in het lab:  „Als die zou ontploffen, klappen honderd meter verderop bij het recreatiepark de ramen uit de huisjes.”

Het lab werd woensdagmiddag ontdekt. Twee laboranten die er aan het werk waren werden op heterdaad betrapt, de Eindhovenaren van 42 en 48 jaar werden aangehouden. De bewoner van het huis liep ten tijde van de ontdekking nog rond op het terrein. Hij heeft vooralsnog niks met het lab te maken.

‘Drugsbrieven’

Deze ketels werden gebruikt voor de productie van xtc.
Volledig scherm
Deze ketels werden gebruikt voor de productie van xtc. © Bert Jansen

De timing van ontdekking van het lab is op zijn minst toevallig te noemen. Juist de afgelopen dagen vroeg de gemeente Bladel, waar Hapert deel van uitmaakt, aandacht voor drugscriminaliteit in het buitengebied. Zo werden er bij 900 adressen ‘drugsbrieven’ bezorgd die afkomstig leken van criminelen die op zoek waren naar een ruimte voor bijvoorbeeld een hennepkwekerij. Wie de brief omslag zag een uitnodiging voor een bijeenkomst. 

„Die campagne bewijst dan meteen haar waarde”, zegt burgemeester Remco Bosma van Bladel, die ook een kijkje is komen nemen. „Het heeft dus zin om hier aandacht voor te vragen.” Frijters benadrukt wel dat timing toeval is. „We hebben niet eventjes gewacht zodat we vlak na de campagne konden binnenvallen en het is ook niet dat we deze week hier een tip over binnenkregen. Dit onderzoek loopt al veel langer.”