Volledig scherm
Raad van State in Den Haag © RvS

Dwangsom opgeschort in Bergeijk

BERGEIJK/DEN HAAG - De gemeente Bergeijk ging donderdag tijdens een spoedprocedure akkoord met een voorstel van de Raad van State om een dwangsom tegen loonbedrijf Hezemans aan de Barrier op te schorten tot na de einduitspraak die later dit jaar volgt.

Eerder legde gemeente Bergeijk alweer een tweede dwangsom van 66.000 euro op om Hezemans te dwingen een groot deel van zijn terrein aan de Barrier te ontruimen. Verder eist de gemeente om een verdiepingsvloer uit de bestaande loods te verwijderen en om bouwmaterialen van een in aanbouw zijnde loods weg te halen.

In ieder geval wil de gemeente dat Hezemans alle spullen weg haalt waar mee gehandeld kan worden. Spullen die gebruikt worden voor zijn loonbedrijf mogen alleen binnen in de bestaande loods worden opgeslagen.

Na veel heen en weer gepraat tussen de gemeente, Hezemans raadsman en rechter en staatsraad Kees Borman, besloten de partijen een aantal harde afspraken te maken om te voorkomen dat Hezemans wederom duizenden euro's aan de gemeente moet betalen. Want dit is al de tweede dwangsom.

Eerste dwangsom

De eerste dwangsom bedroeg ook 66.000 euro en die moet Hezemans in zijn geheel aan de gemeente betalen. Maar over die invorderingsprocedure loopt ook nog een rechtszaak, evenals over de bouwstop en ingetrokken omgevingsvergunning voor de tweede loods. Volgens Hezemans raadsman had hij te laat bezwaar gemaakt tegen de eerste dwangsom.

De gemeentewoordvoerder maakte duidelijk dat het geduld van Bergeijk op is en dat zij nu eindelijk wil dat Hezemans schoon schip maakt. De raadsman meent dat de gemeente veel te hard van stapel loopt en meer wil laten verwijderen dan nodig is.

In ieder geval zegde hij toe dat Hezemans allerlei handelsmaterialen, zoals stalen en plastic kratten, bielzen en andere materiaal binnen twee weken zal verwijderen. Ook de verdiepingsvloer moet geheel worden ontruimd, maar hoeft nog niet te worden afgebroken. Zolang Hezemans alle rommel en toegestane spullen in de loods opslaat is de gemeente tevreden. Later dit jaar volgt de bodemzaak en dan gaat de Raad van State definitief uitzoeken wat Hezemans allemaal wel en niet mag op zijn terrein en in zijn loods aan de Barrier. Wordt vervolgd.