145 kinderen van basisschool Sint Lambertus in Vessem hielpen bij het aanplanten van het voedselbos.
Volledig scherm
145 kinderen van basisschool Sint Lambertus in Vessem hielpen bij het aanplanten van het voedselbos. © foto René Manders/fotomeulenhof

Een moestuin waar heel Vessem mag oogsten

VESSEM  - Jong en oud was in Vessem achter de Putterstraat druk met de aanleg van ’n voedselbos. Daar kan eenieder de vruchten van plukken.

Bomen, struiken en kruiden die vruchten en groenten leveren voor consumptie. Dat is het idee achter een voedselbos. ,,Over drie tot vijf jaar verwachten we hier op grote schaal te kunnen oogsten. Bessen zullen al in het tweede jaar geplukt kunnen worden. Mensen mogen straks zoveel plukken als ze willen in dit openbaar toegankelijke voedselbos”, legt Gerry Dorrestein het principe uit.

Het idee spruit voort uit het project Dorp aan de Beek, dat onderdeel is van de gebiedsontwikkeling ‘Levende Beerze’. Het voedselbos is een jaar of vijftien geleden opgedoken als alternatief voor landbouwproductie volgens Dorrestein, coördinator dorpsmoestuin Vessem. ,,Het is tevens een tegenhanger van monocultuur waardoor er veel meer groei is en een grotere biodiversiteit op een klein oppervlak.”

Stikstof

Tevens levert een voedselbos een bijdrage aan de bestrijding van het stikstofprobleem, stelt Dorrestein. ,,De enige manier om de belasting van stikstof omlaag te brengen, is middels een goed bodemleven. Dat zorgt ervoor dat stikstof wordt omgezet in stoffen die door de flora worden opgenomen en omgevormd tot eiwitten die wij weer eten.” Om het bodemleven intact te houden, wordt er in het voedselbos niet gespoten en gespit. ,,Bodemleven bestaat vooral uit bacteriën en schimmels, daarom mag je er niet spuiten en spitten. Wortels van bomen en planten zorgen er wel voor dat de grond los blijft. Dat is de gedachtegang rond voedselbos en permacultuur”, legt de Vessemnaar uit.

Greppel

Het voedselbos wordt aangelegd op een perceel van zo’n twee hectare groot dat eigendom is van de gemeente. Ruim één hectare daarvan wordt ingericht als voedselbos, dorpsmoestuin en vogelakker. Een door het gebied slingerende greppel zal het regenwater binnen het perceel houden.

145 kinderen van basisschool Sint Lambertus boden gisteren de werkgroep de helpende hand. Bamboestokken markeren de plaats waar een boom moet worden geplant. De helft van de kinderen krijgt een boompje met daaraan een nummer dat correspondeert met een nummer op een bamboestok. De andere helft van de jeugd zaait de vogelakker in met een bijen- en vogelmengsel.

Verder hangen de kinderen zelfgemaakte nestkastjes in bestaande bomen op het veld. Dorrestein verwacht dat als er over enkele jaren volop geoogst kan worden, er voldoende overblijft. Het overschot gaat naar de Ruurhoeve in Hoogeloon. Die maken daar onder meer appelsap, groentegelei en compote van. Dat wordt vervolgens weer verkocht bij de molen in Vessem.

Belangstellenden die bij de verdere ontwikkeling van het voedselbos betrokken willen blijven, kunnen dat laten weten per mail naar dorpsmoestuin@vessem.info.