Studenten van de Wageningen Universiteit deden in oktober onderzoek in de Eerselse bossen.
Volledig scherm
Studenten van de Wageningen Universiteit deden in oktober onderzoek in de Eerselse bossen. © Universiteit van Wageningen

Eersel heeft meer verschillende soorten bomen nodig

EERSEL - Om verzuring van de bosbodem tegen te gaan moeten er meer verschillende soorten bomen komen in de Eerselse bossen. Zo wordt het bos minder kwetsbaar voor klimaatverandering en ziektes. 

Dit blijkt uit onderzoek van studenten van de Wageningen Universiteit. Vorige maand maakten zij monsters van de Eerselse bosbodem die zij later analyseerden. Hieruit blijkt dat in de Eerselse bossen-net als in veel andere groenrijke gebieden in Nederland-de verzuring heeft toegeslagen, dankzij het neerdalen van stikstof.

Slecht verteerbaar

In Eersel zijn naaldbomen, beuken en eiken dominant. Deze bomen dragen verder bij aan die verzuring. Het strooisel (de naalden) kan slecht worden afgebroken en is van zichzelf al zuur. De studenten adviseren meer variatie in boomsoorten te creëren, bijvoorbeeld door winterlindes en esdoorn te planten. Deze soorten verbeteren de bodemkwaliteit. In een later stadium zouden er andere typen bomen moeten worden toegevoegd, die minder zuur strooisel verspreiden. Het vergroot de biodiversiteit en maakt het bos weerbaarder tegen plagen en klimaatverandering.

Wandelen

De studenten onderzochten ook hoe vaak bosrijke locaties (Grootmeer, bossen in Duizel, Steensel en Hoolven in Vessem) werden bezocht en welke activiteiten recreanten hier ondernamen. Afgezien van het Grootmeer gaven bezoekers aan niet vaak in deze bossen te komen. In de Eerselse bossen wordt vooral gewandeld en de hond uitgelaten.

De resultaten van het onderzoek gebruikt de gemeente als input voor de ontwikkeling van nieuw bosbeleid.