Volledig scherm
Het organisatiecomité van de festiviteiten: Tom Meeuwis, Wim Kemps en Mark van Nunen. Toon Gloudemans ontbreekt. Rechts voorzitter Cees Swaanen.

Einde van kantine vol herinneringen bij Oirschot Vooruit

OIRSCHOT - De kantine van Oirschot Vooruit op sportpark Moorland wordt gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. Daar staat de club vrijdag uitgebreid bij stil.

Er zijn heel wat kopjes koffie gedronken en biertjes getapt. Om teleurstellingen te verwerken of feest te vieren na overwinning of kampioenschap. ,,Voor veel leden is het een beetje een tweede huiskamer”, zegt Mark van Nunen over de kantine van Oirschot Vooruit. ,,Ja, een beetje sentiment, een beetje nostalgie zit er dus wel bij.”

Maar boven alles zijn de leden van Oirschot Vooruit blij met wat er gebeuren gaat. De oude, uit de jaren zeventig daterende kantine gaat straks tegen de grond, er komt een gloednieuw clubhuis voor terug. De nieuwbouw is het meest prominente onderdeel van de grootschalige vernieuwing van de accommodatie van Oirschot Vooruit. In het najaar zijn al twee nieuwe kunstgrasvelden aangelegd, het aantal kleedlokalen wordt volgende maand met drie uitgebreid, later dit jaar worden de bestaande kleedkamers onder de tribune gerenoveerd en het nieuwe sportpark verdient dadelijk natuurlijk een mooiere entree. 

Lucius

Maar nu is alles gericht op het afscheid van de huidige kantine. Oirschot Vooruit maakt daar komende vrijdag (17 mei)  werk van met een uitgebreid programma voor leden, oud-leden, buurtgenoten en andere betrokkenen. Er worden voor ouder-kind-wedstrijden gehouden, voormalig PSV’er Theo Lucius geeft een clinic en ’s avonds is er een grote veiling, gevolgd door een feest. Mark van Nunen en Toon Gloudemans zijn de veilingmeesters. Er is een grote variatie aan kavels: van een lunch met tien personen met de burgemeester in het Oude Raadhuis en een wijnproeverij in de pastorie met pastoor Leendert Spijkers tot een optreden van zanger/speler Jan Witlox op een feestje, inclusief de inzet van vier obers.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de nieuwbouwplannen. De nieuwe kantine is mogelijk gemaakt door de subsidie van de gemeente van zes ton, een ton eigen inbreng vanuit de club, een obligatielening en een donatie van 25.000 euro van de Melis van Beek-stichting.

Ontmanteling

Na de laatste wedstrijddag (26 mei) gaat de ontmanteling meteen van start. Maandag 27 mei wordt alles ontruimd, een week later doet de sloophamer zijn werk. Op 1 september, bij de start van het nieuwe seizoen, moet alles klaar zijn.

Dat wordt dan het einde van een enerverend jaar voor de Oirschotse voetbaltrots. ,,We zijn het hele seizoen bezig geweest met de werkzaamheden en dat is best intensief”, beaamt voorzitter Cees Swaanen. ,,We doen een groot beroep op de vrijwilligers, het is echt geweldig om te zien hoe iedereen zich inzet.” Mark van Nunen: ,,Dat is de clubbinding hè, we moeten het met z'n allen doen.”

Volledig scherm
De nieuwe kantine van Oirschot Vooruit, zoals die in de zomer van 2019 verrijst. © BOUWKUNST Architecten