Eindelijk gelijke huren in zicht voor buitensportlocaties Oirschot
Eindelijk lijkt er schot in de zaak te zitten bij de nieuwe huurtarieven én onderhoudsafspraken voor buitensportlocaties van de Oirschotse sportverenigingen. Er moeten alleen nog wat puntjes op de i wat betreft het complete financiële plaatje.
Delen per e-mail
‘Een langlopend proces’ is misschien wel een groot understatement als het gaat om het Oirschots Samenwerkingsmodel Onderhoud (OSMO), een eenduidig beleid voor de buitensportaccommodaties in Oirschot. ,,Maar inmiddels is er veel achter de schermen gebeurd", aldus wethouder Esther Langens.
Dat zat hem in het aanpakken van het achterstallig onderhoud, maar ook in gesprekken met verenigingen die voor een deel wantrouwend ten opzichte van de gemeente én elkaar aan de digitale tafel schoven. ,,Want dat corona en de lockdown daarbij vertragend heeft gewerkt mag duidelijk zijn", aldus projectleider Marieke Verhaaf.
Het wegwerken van het achterstallig onderhoud van de buitensportaccommodaties heeft een lange voorgeschiedenis. De achterstanden kwamen prominent aan het licht bij het maken van de herontwikkelingsplannen voor sportpark Moorland.
De verenigingen wierpen destijds tegen dat al veel eerder duidelijk was dat de sportparken niet het vereiste onderhoudsniveau hadden. Zeker is dat de gemeente jarenlang onvoldoende voor het onderhoud van sportparken heeft gereserveerd. ,,Inmiddels is dat achterstallig onderhoud gedaan, of opgepakt of we hebben het in het vizier", aldus Verhaaf.
Gelijke opbouw van huurtarieven
Verder bleek uit de gesprekken dat de verenigingen graag wilden dat de huurtarieven ‘inzichtelijker, transparanter en vergelijkbaarder werden'. Daarvoor is een berekening gehanteerd die ook in andere gemeenten wordt gebruikt, schetste Verhaaf. ,,Wat mag een veilig gebouw kosten en hoe kom je tot een gelijke opbouw van huurtarieven voor soortgelijke verenigingen? Een voetbalvereniging heeft een totaal andere financiële structuur dan een tennisvereniging, dus kunnen we die niet gelijktrekken.”
Het heeft geleid tot vijf verschillende scenario's waarbij is gerekend met gemiddelde dekkingspercentages en wel of niet is gekeken naar privatisering. Die hebben elk voor- en nadelen, waarbij de ene vereniging duurder uit komt dan de ander.
‘Bruidsschat’
In het scenario waarin iedere vereniging het clubgebouw in eigen beheer neemt, vallen voor de gemeente Oirschot dan wel de onderhoudskosten weg, maar moet ze ook een ‘bruidsschat’ meegeven aan de verenigingen.
,,Hoe hoog is die dan", wilde Paul van den Biggelaar van De Gewone Man weten. Dat is volgens Verhaaf nog niet te zeggen, ‘we zijn nog in gesprek met verenigingen omtrent hun wensen of bedenkingen rondom privatiseren’. ,,Dan wordt het wel moeilijk om te beoordelen", vonden de raadsleden.
Het scenario dat uitgaat van volledige kostendekkende tarieven is bij voorbaat al kansloos: ,,Dat is niet realistisch, dan gaat elke vereniging veel meer betalen", stelde Verhaaf.
En dat is waar de gemeenteraad nog wel wat vraagtekens bij heeft: ,,De bedoeling was dat de verenigingen er beter van zouden worden", zei Joep van de Ven van het CDA, die daar nog niet van overtuigd leek. ,,Sport mag de gemeente wat kosten.”
Voor de zomer komt wethouder Langens met een uitgewerkt voorstel naar de gemeenteraad. ,,De nieuwe afspraken zouden dan per 1 januari 2022 in kunnen gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aquinohuis in de clinch met gemeente Bergeijk om hoogte subsidie
BERGEIJK - De Stichting Aquinohuis en de gemeente liggen met elkaar in de clinch over de hoogte van de jaarlijkse subsidie voor het inloop-en participatiehuis. Het Aquinohuis vroeg voor dit jaar om enkele duizenden euro’s extra subsidie, onder meer vanwege gestegen loonkosten. Bergeijk komt maar deels tegemoet aan die wens, tot ergernis van de stichting. -
PREMIUM
Roerige start voor beheerder de Muzenval in Eersel; Ron Vosters wil geen oud zeer oprakelen
-
Viaduct Molenstraat Riethoven/N69 weer open voor verkeer
RIETHOVEN - Het viaduct Molenstraat Riethoven over de N69 is weer open voor het verkeer. Met een breed vrijliggend fietspad en de doorgetrokken Molenstraat over de nieuwe N69, waarvan de twee strepen asfalt van beide rijbanen al door het landschap van het Keersopdal zijn getrokken, is er zicht op de nieuwe verbinding tussen de Luikerweg in Valkenswaard en de A67/A2 in Veldhoven. -
Zorgorganisatie Oktober start volgend jaar met nieuwbouw Kempenland in Bladel
BLADEL - Zorgorganisatie Oktober verwacht volgend jaar te kunnen starten met de nieuwbouw voor de bewoners van verzorgingshuis Kempenland in Bladel. Die kunnen de nieuwbouw in de loop van 2023 betrekken. Dat gebouw bestaat uit 86 appartementen. Het huidige Kempenland heeft zeventig woningen. -
Achterstallig onderhoud sportparken Oirschot wordt aangepakt
OIRSCHOT - Het achterstallig onderhoud bij sportparken in Oirschot wordt op korte termijn aangepakt. De gemeente investeert 6,5 ton om de accommodaties op orde te brengen, een inhaalslag waar de verenigingen al lang op zitten te wachten.
-
Twee sporten voor hetzelfde geld; voortaan ook padel in Hapert
HAPERT - De driehonderd leden van Tennisvereniging De Hellekens in Hapert hebben al kennis kunnen maken met de blinkende blauwe banen van het nieuwe padelcourt. Dit weekeinde zijn er clinics voor niet-leden. -
Oirschot ‘claimt’ 60 hectare grond voor woningbouw
Het gebied grofweg tussen het kanaal en de Eindhovensedijk, ter hoogte van Camperplaats Oirschot en aspergeboerderij Van Gerven, is 'geclaimd’ door de gemeente Oirschot om op termijn woningen te gaan bouwen. -
Schoonspringer Bram Meuledijks is Sporter van het Jaar in Bergeijk
BERGEIJK - Schoonspringer Bram Meulendijks uit ‘t Loo is Sporter van het Jaar geworden in de gemeente Bergeijk. De Activiteiten Vereniging Luyksgestel won in de categorie Vereniging. Kay van Laarhoven uit Bergeijk mag zich Talent van het Jaar noemen: hij maakt furore met boogschieten. De Cultuurprijs ging naar Wens Muziek uit Luyksgestel.