Elektrische riksja in Knegsel: ‘Als je als gehandicapte thuiszit, wordt je wereld steeds kleiner’

VideoKNEGSEL - Vrijwilligers in Knegsel zijn een project gestart voor mensen met een beperking. Samen toeren ze door de gemeente Eersel in een riksja. 

Ze voelt de zachte bries door de haren. Ze ziet bomen en grasvelden voorbijkomen. Op de achtergrond hoort ze het geluid van zingende vogels en rijdende auto’s. En ze pakt er een lekker snoepje uit de snoeptrommel bij. Zo ervaart Annie van Gorp sinds mei de riksja, een elektrische bakfiets met drie wielen. Stichting ‘Hee Gaode Mee’ in Knegsel heeft het initiatief dit jaar ontwikkeld.

Hannes Soetens en Jacintha van Turnhout, vrijwilligers van de stichting, zagen zo’n riksja voor het eerst op een zorgboerderij. Ze waren er zo van onder de indruk dat ze het naar Knegsel wilden brengen. Samen hebben ze een stichting opgericht in januari. Snel erna bestelden ze de riksja. ,,Veel mensen wilden in een riksja rijden. En dus besloten wij om ze er lekker van te laten genieten”, vertelt Van Turnhout.

Volledig scherm
In Knegsel hebben vrijwilligers een initiatief opgezet, waarbij mindervalide dorpsbewoners een ritje kunnen maken in elektrische riksja's, samen met een begeleider. Vlnr Jos van Zon en Annie van Gorp (in de riksja), daarachter Henny van Dooren , Hannes Soetens en Jacintha van Turnhout. © Foto van de Meulenhof/Kees Martens

Saamhorigheid

De eerste rit was op 27 mei. Sindsdien hebben al zo’n 80 mensen in de riksja gezeten, van wie er 8 structureel gebruik van maken. Maar mensen een leuk ritje bezorgen is niet hun enige doel. De stichting wil ook de leefbaarheid en saamhorigheid van het dorp vergroten. ,,Wij willen vooral verbindingen met anderen zoeken”, zegt Henny van Dooren, vrijwilliger van de stichting. Zo zijn er acht vrijwilligers die met mensen uit verschillende steden rijden, zoals Eersel, Eindhoven of Bladel. ,,Wij willen dat ze genieten, daar fietsen wij voor. Hoe vaker wij met ze fietsen, hoe beter onze onderlinge band met hen wordt. Op deze manier verbinden wij ons met deze mensen. Maar ook zij verbinden zich weer met elkaar”, licht Van Dooren toe. 

Onder andere Annie van Gorp en Jos van Zon, gebruikers van de riksja, reageren positief. Van Gorp: ,,Ik vind het lekker om in de buitenlucht te zijn.” Voor Van Zon voelt dat hetzelfde, maar het contact met andere mensen weegt voor hem zwaarder. ,,Als je als gehandicapte thuiszit, wordt je wereld steeds kleiner. Je vriendenkring neemt af. Daarom wil ik vooral andere mensen zien.”

De stichting wil nog verder uitbreiden. Volgend jaar willen ze een tweede riksja aanschaffen. ,,We maken een ritje maar gaan tussendoor ook picknicken of koffie drinken”, zegt Soetens. Een rit kost 5 euro per persoon.