Volledig scherm
© Thinkstock

Fietsroute tussen Belgische en Brabantse Kempen op de kaart

KEMPEN - Fietsend van de Sas4-Toren in Dessel naar de Brandtoren in Reusel moeten toeristen vaker een kijkje nemen over de grens aan beide zijden van de Kempen. Woensdag vindt in Mol de lancering plaats van een fietsroute die de Brabantse en Belgische Kempen met elkaar verbindt via uitkijktorens.

De VVV’s van gemeenten in de Belgische Kempen (Retie, Dessel, Mol, Lommel en Balen), de Toerisme Informatie Punten (TIP’s) van vier Brabantse Kempengemeenten (Eersel, Bergeijk, Bladel en Reusel-De Mierden) en ondernemers hebben de afgelopen maanden de handen ineengeslagen om deze gezamenlijke fietsroute te ontwikkelen.

Uitkijktorens

Deze organisaties hebben een eigen fietsknooppuntenkaart gemaakt, waarop de route is ingetekend. De Torenroute verbindt verschillende hotspots in de beide Kempen met elkaar via locaties met uitkijktorens, zoals de Brandtoren in Reusel. Woensdag wordt de kaart gepresenteerd in het Corbie Hotel in het Belgische Mol. Later zal de speciale fietsroute ook digitaal beschikbaar komen, aldus TIP Eersel-directeur Monique Arts.

Met de route en de kaart willen de TIP’s en Belgische VVV’s meer toeristen verleiden de grens over te gaan. Maar het is ook een middel om de samenwerking tussen toeristische ondernemers uit de Belgische en Brabantse Kempen te stimuleren, volgens Arts. ,,We hopen dat er meer ondernemers komen die bekend raken met de Torenroute en dan denken: ik maak een mooi arrangement samen met een collega over de grens.”

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. 14 gewonden na elektrocutie tijdens kampioenenviering hockeyploeg in Mol

    14 gewonden na elektrocu­tie tijdens kampioenen­vie­ring hockey­ploeg in Mol

    Op een hockeyterrein in het Belgische Mol zijn zaterdagavond veertien mensen gewond geraakt bij een incident met een hoogspanningslijn boven het terrein tijdens een kampioenenviering. Dat bevestigt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. Slingers die de lucht in werden geschoten, maakten contact met een hoogspanningslijn, waardoor stroom naar het terrein werd geleid. Vier mensen zijn er erg aan toe maar ze zijn buiten levensgevaar, aldus burgemeester Caeyers.