Fons van der Laan, grondlegger van de Pelgrimshoeve in Vessem,  loopt zijn eigen pelgrimstocht in de tuin van het Broederhuis in Eindhoven.
Volledig scherm
Fons van der Laan, grondlegger van de Pelgrimshoeve in Vessem, loopt zijn eigen pelgrimstocht in de tuin van het Broederhuis in Eindhoven. © Dave Hendriks/DCI Media

Fons van der Laan (90) loopt pelgrimstocht in de tuin

VESSEM/EINDHOVEN - Ook voor pelgrims is de wereld even op slot gegaan. Dat spijt broeder Fons van der Laan, grondlegger van de Vessemse Pelgrimshoeve. Deze week wordt hij 90.

Het doorbreken van grenzen was altijd één van de speerpunten van Fons van der Laan, maar ook voor deze pelgrim is de wereld even wat kleiner. De grondlegger van de Vessemse Pelgrimshoeve loopt nu twee keer per dag zijn eigen pelgrimstocht, in de tuin van het broederhuis Terhaghe in Eindhoven waar hij woont.

Hermetisch gesloten

Deze week wordt hij 90 jaar. De rododendrons bloeien uitbundig en de vogels zingen dat het een lieve lust is. Er zijn plekken waar het slechter toeven is. Maar ondanks de ruime tuin is de toegang tot het park bij Terhaghe hermetisch gesloten. De bewoners van het broederhuis behoren tot de meest kwetsbare groep. Voor oud-Vessemnaar Fons van der Laan, gingen alle virussen nog zijn deur voorbij. Hij oogt nog erg vitaal en vindt zelfstandig zijn weg. ,,Enkelen hebben hier ziekteverschijnselen gehad en twee zijn er overleden”, zo maakt hij de balans op.

Hij kan er mee leven dat zijn wereld tijdelijk kleiner werd. ,,Ik loop twee keer per dag 45 minuten mijn eigen pelgrimage hier in het park”, legt hij uit. ,,Als ik de afstand bij elkaar op zou tellen, kom ik ook een heel eind.” Van der Laan liep in 1988 voor het eerst zijn Camino, door vanuit Vessem naar Santiago de Compostella te lopen. Later legde hij zich erop toe om anderen voor de pelgrimage te inspireren en hij richtte de jeugdpelgrimstochten op. ,,Ja, die liggen ook stil”, zegt hij, met spijt in zijn stem. ,,In de 32 jaar dat ik me met het wandelen bezighoud, heb ik dit nog nooit meegemaakt.”

Quote

Ik loop twee keer per dag 45 minuten mijn eigen pelgrimage hier in het park. Als ik de afstand bij elkaar op zou tellen, kom ik ook een heel eind

Fons van der Laan

Het liefst op weg

Hij begrijpt de beperkingen, maar betreurt het wel. ,,Als je je eenmaal een doel hebt gesteld en je voorbereiding zit erop, wil je ook het liefst op weg gaan”, weet hij. Bij zijn eerste pelgrimstocht was het nog pionieren met de route, maar stonden de bewoners langs de pelgrimsroute nog open voor de wandelaars. Wandelaars die nu vertrekken hebben de route digitaal bij zich, maar hebben meer moeite met het vinden van slaapplaatsen.

Sinds enkele jaren heeft hij wat meer afstand genomen van ‘zijn’ Pelgrimshoeve. De Jacobustocht in Vessem was altijd een moment om de contacten weer aan te halen. Maar dit jaar even niet.