Volledig scherm
Frans van Heeswijk © A Oosterwijk1

Frans van Heeswijk (1933-2019): Naast bakker ook een man met hart voor Luyksgestel

NecrologieLUYKSGESTEL - De meeste inwoners van Luyksgestel kennen hem vooral als 'Frans van de bakker'. De bakkerij die hij van zijn vader overnam en doorgaf aan zijn telgen is in heel de regio bekend. Frans van Heeswijk (86) overleed afgelopen zaterdag.

Frans van Heeswijk was naast het gezicht van de bakkerij met zijn familienaam ook van top tot teen een gemeenschapsmens. Hij maakte de dorpelingen met zijn tomeloze enthousiasme warm voor zijn ideeën.

Van Heeswijk was bijzonder honkvast. Hij groeide als jongste menneke in een gezin van elf kinderen op in de bakkerij aan de Dorpsstraat en bleef daar de rest van zijn leven. Alleen voor zijn ziekte aan het einde van zijn leven moest hij samen met echtgenote Riet even verkassen.

In 1957 was Frans uitverkoren om de bakkerij uit 1914 van zijn vader voort te zetten. De geboren ondernemer investeerde flink in het bedrijf. Daardoor bakten ze in Luyksgestel niet meer voor één maar vier winkels in de Kempen. Uiteindelijk kwamen er zelfs zeven winkels. Naast zijn ambacht bracht hij zoveel mogelijk tijd met zijn gezin door. En tot zijn gezin rekende Frans ook zijn medewerkers en vrienden. De deur stond voor iedereen open.

Kruiskapel

Frans van Heeswijk was dol op zijn vak. Zijn kennis en brede interesses zette hij in als voorzitter van de Kempische bakkersbond. Maar hij was ook niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken voor zijn dorp. Hij zat in de gemeenteraad, het kerkbestuur, richtte het bakkerijmuseum mede op, blies de Kruiskapel aan de Kapellerweg nieuw leven in met een vriendenstichting en organiseerde bijna twintig keer de processie van Luyksgestel naar Scherpenheuvel.

'Actietour'

Voor zijn inzet kreeg hij de Koperteutenprijs, een koninklijke onderscheiding en de pauselijke onderscheiding. Met zijn warmte, doorzettingsvermogen en loyaliteit raakte hij vaak de juiste snaar als hij op 'actietour' ging voor een nieuw kerkorgel of Italiaanse grensbewakers op vakantie moest overtuigen zijn kinderen toch maar paspoortloos door te laten.

Van Heeswijk was bovenal een levensgenieter. Zijn levensmotto was dat alles wat je geeft ook naar je terugkomt. De bakkerij moest daar natuurlijk ook aan geloven met talloze feestjes voor de zoveelste heropening van de zaak.

De uitvaartdienst is donderdag om 10.30 uur in de Sint Martinuskerk in Luyksgestel.