Gewenste aantal sociale huurhuizen nagenoeg gehaald in Bergeijk, maar de lat ligt nu nóg hoger
BERGEIJK - In Bergeijk zijn in de afgelopen 12 jaar 880 woningen bijgebouwd, dat is in lijn met de prognoses van de provincie. Met het gevoerde grondbeleid van de gemeente in die periode is het nagenoeg gelukt om de gewenste hoeveelheid huizen voor starters, senioren en voor de sociale huur te realiseren.
Dat is de conclusie van de gemeentelijke Rekenkamercommissie. Die onderzocht hoe de gemeente in afgelopen jaren heeft proberen te voorzien in de woningbouwbehoefte in de gemeente, en of dat beleid succesvol is geweest.
58 procent van de gerealiseerde woningen was bestemd voor starters, senioren en zorgbehoevenden, ruim 19 procent voor sociale huur. Daarmee is er in de gemeente nagenoeg volgens de eigen normen (minimaal 60 procent huizen voor doelgroepen, en 20 procent sociale woningbouw) gebouwd.
Flinke uitdaging
De ambitie van de gemeente reikt nog verder: in nieuw beleid is een streven naar 30 procent sociale huur opgenomen. Dat wordt een flinke uitdaging, die wellicht vraagt om een ‘nadere afweging van de grondpolitiek’, concludeert de Rekenkamercommissie.
De gemeente is in de jaren na de woningcrisis minder zelf grond gaan kopen om bouwprojecten mogelijk te maken, vanwege de financiële risico’s die daaraan kleven. Wellicht is een actievere grondpolitiek weer nodig in bepaalde situaties om voldoende huizen voor doelgroepen te ontwikkelen, volgens de commissie.
Maatschappelijk belang beter onderbouwen
Ook adviseren de commissieleden het college om duidelijker te motiveren waarom de gemeente kiest voor een actieve of juist passieve grondpolitiek bij bepaalde bouwprojecten. Tevens zou in raadsvoorstellen beter mogen worden onderbouwd waarom een bouwinitiatief van maatschappelijk belang is, onder meer omdat voor zulke projecten soms enkele uitzonderingen of andere regels gelden.
De gemeenteraad heeft de ambitie om in de komende tien jaar meer te bouwen dan in de provinciale prognose is opgenomen, merkt het college op in reactie op het rapport. Bergeijk wil 1000 huizen in 10 jaar opleveren, in plaats van 600 woningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eersel wil niet dat dorpen samenklonteren
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Mogelijk ook deelauto in De Beerzen
OOST-, WEST- EN MIDDELBEERS - Beerzenaren die niet veel reizen maar wel over eigen vervoer willen beschikken kunnen op termijn mogelijk gebruik maken van een deelauto. KempenEnergie gaat die bij voldoende interesse ook in De Beerzen aanbieden. -
PREMIUMmet video
Inspectie neemt weer honden mee bij Eerselse fokker, teller staat nu op 435; nog 159 dieren blijven achter
EERSEL – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag opnieuw honden meegenomen bij de hondenfokkerij aan de Grote Aardweg in Eersel. Dit keer waren het er ruim 150. Opgeteld bij de inspectie van dinsdag zijn er 435 dieren in bewaring genomen. Er zitten nog 115 volwassen honden en 44 pups.
-
PREMIUM
Raad van State roept op tot overleg over kippenhouderij Kattenbos in Reusel
-
-
-
PREMIUM
Niet goed geïnformeerd over mogelijke coronasubsidie, slechts 1 aanvraag in Oirschot
OIRSCHOT - Ze hadden het geld goed kunnen gebruiken, de horeca-ondernemers en culturele en sportverenigingen in Oirschot. Maar omdat de gemeente ze onvoldoende had gewezen op een coronasubsidie vorig jaar, visten ze achter het net. Nu komt er een herkansing. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.