De formule van straatartiesten en kraampjes blijkt ook dit jaar weer goed te werken in Eersel.
Volledig scherm
De formule van straatartiesten en kraampjes blijkt ook dit jaar weer goed te werken in Eersel. © FotoMeulenhof

Gezellige drukte op laatste toeristendag in Eersel

EERSEL - De Eerselse Toeristendagen zitten er weer op. Donderdag was de laatste van het seizoen: weer kijken, kopen, eten, drinken en gezien worden.

De formule van kramen en straatartiesten trekt al vele jaren veel publiek naar het dorp van de Contente Mens. Eerselnaren die veel bekenden tegenkomen en een praatje maken en veel toeristen, waar de markt uiteindelijk voor bedoeld is. Een van de organisatoren Fritz Claassens: ,,Het doel is wat de organisatienaam SPE (Stichting Promotie Eersel) al aangeeft, Eersel op de kaart zetten. En dat lukt aardig. We horen veel mensen die hier jaarlijks terugkomen voor de goede sfeer en de marktkooplui staan in de rij om hier te mogen staan."

Het Brabantse dialect heeft deze dagen niet de overhand. De toeristen komen van ver over de dorpsgrenzen. Hans Brekelmans staat al vele jaren met zijn gezin op een camping en de buurt en komt graag naar hier: ,,Het is jaarlijks een mooi dagje. Er is altijd veel te zien. Een hapje en een drankje en als het kan een zonnetje. Perfect voor een vakantiedagje."

De eerste toeristendag was veel te warm. Zelfs het softijs was te soft. Verschillende standhouders waren niet komen opdagen en ook het publiek liet het afweten.

Artiesten

Wil Lepelaars organiseert samen met een werkgroepje alles voor de artiesten: ,,Veel mensen komen speciaal voor de artiesten. Die komen gelukkig altijd. Voor het publiek was de eerste donderdag veel te heet. De tweede en deze donderdag maken alles weer goed. Veel publiek en veel kramen. Het concept zal hetzelfde blijven. Over de veiligheid blijven we altijd nadenken om die verder te verbeteren en het aantal kramen zal volgend jaar wel verder uitgebreid worden." Ook de Eerselse middenstand vaart wel bij deze dagen. De grote terrassen van de horeca zijn nog verder uitgebreid. De middenstand komt met extra aanbiedingen en hoge kortingen en Maria Basemans van drogist de Drie Torens heeft haar winkel, die eigenlijk was opgeheven, toch echt voor de laatste keer weer drie dagen open gehad.

Bijzonder deze laatste dag is de kraam van de 90-jarige Cees van Oosterhout. Zijn vader had in 1921 al een winkel op de markt in huishoudelijke en cadeau-artikelen en speelgoed. Toen hij zijn winkel in 1996 sloot, heeft zijn vrouw nog het een en ander in de schuur opgeslagen. Van Oosterhout: ,,Leuk om later als cadeautje weg te geven. Dat kwam er natuurlijk niet van. Nu wil ik er wel van af."

Ondertussen schuift het publiek langs de kramen, waar van alles te koop is. Waar ringen weer als nieuw worden, zwarte pannen schoon, waar oplossingen in een potje te koop zijn voor jeugdpuistjes, kraaienpoten, eczeem en jeuk.