Gijs Willems uit Riethoven is op 77-jarige leeftijd overleden.
Volledig scherm
Gijs Willems uit Riethoven is op 77-jarige leeftijd overleden. © Erik de Brouwer

Gijs Willems: ‘spin in verenigingsweb’ (1942-2020)

NECROLOGIERIETHOVEN - ,,Riethovenaar Gijs Willems was een van de hoofdslagaders van het Riethovense verenigingsleven”, zegt goede vriend en mede-koorlid Ad van Lieshout over hem. Willems overleed zondag op 77-jarige leeftijd.

Willems was een veelkleurig dorpsbewoner. In zijn dagelijks leven was hij voor zijn pensioen verpleegkundige in het MMC in Veldhoven. De lijst van zijn activiteiten in zijn vrije tijd is indrukwekkend lang. Hij zette zich al sinds 1972 op diverse manieren in voor de plaatselijke voetbalvereniging. Hij begon er als trainer en werd later leider van het vijfde elftal. Ook was hij tussen 1995 en 2002 redactielid en illustrator van het clubblad. Zijn verdiensten leverden Willems het erelidmaatschap van de club op.

Daarnaast was hij in 1980 mede-oprichter van het Gregoriaans koor Schola Cantorum waarvan hij nog altijd secretaris was. In 1985 was hij als prins Guus de Witte de aanvoerder van het Bremspoerse carnaval. Jarenlang was hij als hulpsinterklaas betrokken bij de intocht van de goedheiligman.

Liefde voor historie

Vorig jaar nog was Willems actief betrokken bij de totstandkoming van het oorlogsmonument voor de omgekomen Australisch-Britse bemanning van de Lancaster. Willems ontwierp dit monument. Zijn liefde voor de lokale geschiedenis blijkt ook uit het feit dat hij, samen met Huub Knoops en Jan Das, de heemkundewerkgroep oprichtte. In die werkgroep heeft hij als voorzitter meegewerkt aan de verschijning van vijf boeken over de Riethovense historie. Lid van de heemkundegroep, Jos van den Putte, vond Willems ‘een minzaam en begripvol man die erg kwaad kon worden om onrecht’. ,,Een groot Riethovenaar die terecht onderscheiden werd met de Bouwman (dorpsonderscheiding, red.)”, aldus Van den Putte.

VV Riethoven en werkgroep Ouw Getôg konden ook op Willems bouwen. Ook politiek heeft hij zijn bijdrage geleverd. Hij richtte mede Riethovens Belang in 1974 op onder andere. In 2009 ontving hij een koninklijke onderscheiding. Met zijn overlijden verliest Riethoven een vrijwilliger pur sang. Op vrijdag 22 mei om 10.30 uur is vanwege corona de besloten afscheidsdienst.