Volledig scherm
Thera Ansems is 50 jaar bij DDW, de korfbalvereniging in Hooge Mierde. © Foto van de Meulenhof/Bert Janse

Gouden jubileum van korfbal DDW in Hooge Mierde: ‘Het geeft me energie’

HOOGE MIERDE - In 1969 meldde Thera van Kemenade zich als 8-jarige aan bij de net opgerichte korfbalclub DDW in haar Hooge Mierde. Nu, vijftig jaar en vele successen verder, kijkt ze met DDW (Doorzetten Doet Winnen) terug op een mooie historie.

,,Het idee kwam van de voorzitter van het dameskorfbal, hij trof in Hooge Mierde een vruchtbare bodem voor het korfbal”, blikt ze, inmiddels onder de naam Ansems-Van Kemenade, terug. ,,Aanvankelijk waren er geen regels bekend en geen scheidsrechters voorhanden. Dat werd dan creatief opgelost.”

Succes

Het duurde bijna twintig jaar voordat er bij de senioren successen werden geboekt, maar toen kwam alles wel in een stroomversnelling en mocht de plaatselijke harmonie meerdere malen uitrukken. In 1997 haalde het vaandelteam een plaats in de zaalfinale voor het NK en twee jaar later leverde dat zelfs het Nederlands kampioenschap in de zaal op. Dit huzarenstukje werd in 2000 nog eens herhaald.

Tussentijds behaalden ook jeugdteams de titel van Nederlands kampioen. ,,We begonnen op een klein veldje langs de kroeg van Laurence Schellekens”, blikt ze terug. ,,Nu hebben we een mooie accommodatie op sportpark De Leeuwerik. Op de velden hebben we ook nog het mooiste plekje voor de wedstrijden, pal voor de kantine.” Maar ook al zijn de accommodatie en de velden belangrijk, de 140 leden liggen Ansems toch het meest aan het hart. ,,Eerder voor het wedstrijdsecretariaat en nu als penningmeester besteed ik wekelijks vele uren aan de club. Maar het geeft me altijd meer energie”, zegt ze. Zelf kreeg ze de KNKV-speld bij het 25-jarig jubileum en in 2011 zelfs een koninklijke onderscheiding voor al het werk dat ze binnen de club verzet.

Nu het gouden jubileum gevierd wordt, komt er weer een nieuwe episode, waarbij samenwerking en zelfs samengaan met de buren uit Lage Mierde speelt. Er komen al enkele teams gezamenlijk uit in de competitie. Het gouden jubileum wordt op 1, 2 en 3 november in De Schakel gevierd. Centraal staat een wedstrijd tussen het vaandelteam en een van de topteams van weleer op zaterdag 2 november (Sporthal Reusel).

  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.