Volledig scherm
In De Kei in Reusel verzamelden zich donderdag 49 paren die 50 jaar getrouwd zijn. © FotoMeulenhof

Gouden paren bijeen in Reusel: ‘Koeien melken en dan dansen’

REUSEL - ‘We zijn in de kroeg met een jukebox begonnen en geëindigd met een ultramoderne disco”, vat Wiet Kaethoven het leven samen. Hij was 43 jaar eigenaar van bar Red Coral. Nu fietst hij veel en geniet vooral van het leven.

Met 49 paren die dit jaar hun gouden bruiloft vieren, had burgemeester Jettie Eugster uit Reusel-De Mierden donderdag het podium in zaal De Kei vol. De gouden senioren vierden allen hun huwelijk in het jaar dat de eerste man op de maan stond en in het jaar dat de btw ingevoerd werd.

Dichter bij huis vierde harmonie Concordia toen al haar gouden bestaan, maar in 1969 werd er in Reusel ook een atletiekvereniging opgericht (AVR’69). Een van die oprichters was Jan Kuipers die dit jaar ook zijn 50-jarig huwelijk viert. ,,Ik kwam Ellie in april tegen en in december van datzelfde jaar trouwden we. We hebben samen veel mooie dingen gedaan, zoals busreizen naar de wintersport verzorgen. Daarom is het speciaal dat we in december met al onze kinderen en kleinkinderen op wintersport gaan.”

Veranderingen

In de vijftig jaar die de paren uit Reusel, Hulsel en De Mierden samen doorbrachten, veranderde er veel om hen heen. ,,Ik kan me niet voorstellen dat er ooit nog een generatie zoveel veranderingen meemaakt”, zegt Wiet Kaethoven. In het jaar dat hij trouwde nam hij samen met zijn vrouw Sjan in Reusel café Red Coral over. Ze kwamen terecht in het ritme van het caféleven dat ook het ritme in hun gezin werd. Sjan Kaethoven: ,,Ik heb aan de bar zoveel gehoord, daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Ik ben er ook ooit aan begonnen, maar ben bij een verhuizing mijn aantekeningen kwijtgeraakt. Nu heb ik nog dozen vol foto’s die ook het verhaal vertellen en ik heb me voorgenomen om dat boek toch nog een keer te gaan maken. De titel is er overigens al”, zegt ze geheimzinnig. ,,Alleen die verklap ik nog niet.” Als Sjan over haar leven vertelt zijn dat vooral mooie dingen, maar omdat zij een zoon verloren door een noodlottig ongeval, blijft er altijd een zwart randje.

Voor Jan en El Rens-Borgmans was de bijeenkomst in Reusel op een bijzonder moment: net de dag van hun gouden huwelijk. El: ,,Ik weet nog dat we elkaar ontmoetten bij het dansen in Klein Amsterdam. Het was wel zoeken naar momenten dat je elkaar zag, want thuis was het altijd erg druk. Ik moest nog elke dag met de hand de koeien melken en pas als dat klaar was mocht ik gaan dansen.”

,,Ja, het waren wel tijden”, zegt ook Jos Wouters uit Hulsel. Samen met zijn vrouw José stapte hij in 1969 in het huwelijksbootje. ,,De eerste jaren zeven dagen per week werken, mijn eigen kinderen herkenden me amper”, zegt Jos. ,,Daarna hadden we gelukkig meer tijd om van de dingen te genieten. Nu wonen we naast onze zoon en zien we de kleinkinderen dagelijks.”