Volledig scherm
Op de Beatrixschool in Bergeijk waren 37 van de 46 kleuters ziek. © Getty Images/Blend Images

Griepgolf van epische proporties: heel veel zieke kleuters op Beatrixschool in Bergeijk

BERGEIJK - Een virus heeft afgelopen week flink om zich heengeslagen in de twee kleutergroepen van de Beatrixschool in Bergeijk. Op het dieptepunt, afgelopen vrijdag, waren 37 van de 46 kleuters ziek.

De school legde contact met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Die deed  navraag bij enkele ouders van zieke kinderen. Het bleek te gaan om een buikgriep- én een verkoudheidsvirus, zegt directeur Peter Prein van de Beatrixschool in Bergeijk. Die virussen sloegen naast elkaar rigoureus om zich heen. Het opmerkelijke was dat de besmettelijke virussen zich enorm concentreerden: alleen de kleuters werden zwaar getroffen, in de andere groepen waren hooguit wat broers en zussen van kleuters ziek. 

Griepgolf van epische proporties

„De negen aanwezige kleuters hebben we vrijdag bij elkaar gezet. Een van de twee juffen had daardoor de handen vrij voor andere werkzaamheden”, vertelt Prein. Hij heeft wel een verklaring voor het feit dat de virussen zich zo beperkten tot de jongste groepen. „De kleuters spelen vaak met elkaar en hebben minder contact met andere leerlingen. Ze hebben dus vooral elkaar besmet.” Prein is ook directeur op basisschool De Zonnesteen in Bergeijk, maar daar was van een griepgolf van dit soort epische proporties geen sprake. 

Inmiddels heeft de situatie op de Bergeijkse basisschool zich enigszins genormaliseerd. „Het aantal zieke kleuters is sinds vrijdag weer langzaam afgenomen”, zegt Prein. „Dinsdag ging het nog om een kwart van de leerlingen. En over de hele school gezien zijn er behoorlijk wat zieken, maar nu zijn die verspreid over alle groepen.”