Leon Vingerhoeds, schrijver van het griezelverhaal, bij de schoorsteen in De Loop.
Volledig scherm
Leon Vingerhoeds, schrijver van het griezelverhaal, bij de schoorsteen in De Loop. © Jean Pierre Reijnen

Griezelen met Halloween in Oirschots historie

OIRSCHOT - Zaterdag 26 oktober wordt gegriezeld in Oirschot tijdens Halloween. Leon Vingerhoeds schreef het spookverhaal.

De eenvoudige lampionnenoptocht van vijf jaar geleden is inmiddels uitgegroeid tot een spectaculair griezelevenement met veel bezoekers, vorig jaar zo'n achtduizend. Oirschot gaat voor de vijfde keer in haar historische centrum een groots griezelspektakel laten zien waarbij honderden vrijwilligers handen uit de mouwen steken.

Een van die vrijwilligers is Leon Vingerhoeds. Hij schrijft ieder jaar een bijzonder beeldend griezelverhaal. De eerste twee jaren schreef hij voor zijn eigen toneelgroep, maar de laatste drie jaren staat het verhaal op de website van Halloween Oirschot. Vingerhoeds: ,,Andere vrijwilligers kunnen er zo in hun toneelact op voortborduren. Dat is geen must, we willen hun creativiteit niet in de weg staan, maar het zou wel mooi zijnals ze elementen uit het verhaal in hun act te verwerken."

Het nieuwste verhaal, De Geest van Professor Sonderling staat inmiddels al enige tijd online. Vingerhoeds verwerkte onder andere de bevrijding van Oirschot, de schoorsteen in De Loop en het huisje in de bossen van De Mortelen in zijn verhaal. Maar hoe pakt hij dat aan?

Vingerhoeds: ,,Allereerst, ik heb een rijke fantasie. Bij ons thuis werd geleerd om van niets iets te maken. Bovendien vind ik het mooi om in de wereld van sagen, mythes en legenden te duiken. Ik lees daar veel over, vooral als voorbereiding op mijn vakanties. Bij een bezoek aan een kasteel in Duitsland weet ik al, nog voordat ik de kasteelpoort binnen ben, wie de vroegere bewoners waren."

Over Oirschot zijn ook genoeg verhalen te vertellen. En hij vindt dat die niet verloren mogen gaan. ,,Als lid van de Heemkundekring Oirschot stuit ik op allerlei interessante details. Die kan ik natuurlijk heel goed in zo'n griezelverhaal verwerken." Dit jaar wilde hij de industriële kant van Oirschot belichten. De schoorsteen van meubelfabriek Teurlincx en Meijers komt daardoor naar voren. Ook de handelshaven destijds ter hoogte van de oude Boerenbond wordt aangehaald. ,,Bij een familiefeest kreeg ik een tip over de bevrijding van Oirschot en bij een bezoek aan het Belgische Ieper was de militaire slechterik van het verhaal geboren."

De Baron in de Efteling, films, mensen waar je als kind vroeger bang voor was, alles wat hij kan gebruiken, wordt opgeslagen in zijn hoofd. Na een paar nachten draaien en woelen rijgt hij alles aan elkaar tot één verhaal. Vingerhoeds is best trots op wat hij gemaakt heeft. ,,Ja, ik dacht toen ik klaar was: 'Tjonge jonge, wat heb ik nou weer gemaakt?' Het verhaal wordt van verleden naar heden gebracht. Ja, het moet toch gaan griezelen op die 26ste oktober", lacht Vingerhoeds.

De Halloweenroute is te bezoeken tussen 19.00 en 22.30 uur. Tickets kosten 2,50 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Meer informatie op de website.