De Sint-Bernadettekerk in Spoordonk, die in de loop van komend jaar aan de eredienst wordt onttrokken.
Volledig scherm
De Sint-Bernadettekerk in Spoordonk, die in de loop van komend jaar aan de eredienst wordt onttrokken. © FotoMeulenhof

Groen licht voor plannen kerk en gymzaal in Spoordonk

OIRSCHOT - De plannen in Spoordonk voor de herbestemming van de kerk tot dorpshuis en de herbouw van de gymzaal hebben groen licht. De raad van Oirschot ging donderdagavond akkoord.

Spoordonk kan opgelucht adem halen. De Sint-Bernadettekerk wordt omgebouwd tot dorpshuis en de naastgelegen gymzaal wordt herbouwd. Al voor de jaarwisseling wordt een voorzichtig begin gemaakt met de sloop van de verouderde sportzaal, de eerste concrete stap op weg in het project waar zoveel jaren aan plannenmakerij, voorbereidingen en onderhandelingen aan vooraf zijn gegaan.

De knoop werd donderdagavond doorgehakt door de gemeenteraad, als slotstuk van een spannende week. Gezien de gestegen bouwkosten was een aanvullend budget nodig. Dat was al langer bekend. De druk kwam op de ketel toen duidelijk werd dat nog dit jaar gestart moest worden met de (sloop-)werkzaamheden vanwege veranderingen in de BTW-regelgeving. Anders zou dorpsvereniging Hart van Spoordonk wellicht 215.000 euro aan vooraftrek mislopen.

Vorige week werden de fracties vertrouwelijk geïnformeerd, waarna onder stoom en kokend water een voorstel in elkaar werd gesleuteld. De kar werd daarbij getrokken door de fractie van De Gewone Man. De gemeente zou garant staan voor de twee ton, zo was de intentie, maar het college achtte de risico’s te groot en trapte tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag op de rem.

Als compromis werd tijd gewonnen en een nieuwe raadsvergadering uitgeschreven voor donderdagavond. De twee dagen werden benut om, in overleg met BIZOB (Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant), een oplossing te vinden. Die kon, zo bleek donderdag al snel, op unanieme instemming rekenen van de raadsfracties.

Aanbesteding

Belangrijk voor het college is dat nu heldere afspraken zijn gemaakt over een ‘goed en zorgvuldig’ aanbestedingstraject. Hart van Spoordonk weet zich op zijn beurt verzekerd van een gemeentelijke garantstelling voor de twee ton voor hogere bouwkosten. Als het niet lukt om de BTW-compensatie veilig te stellen, staat de gemeente ook garant voor de 215.000 euro. Verder zijn enkele bedragen, die deels al wel voorzien waren, nu al definitief toegezegd.

Twee jaar geleden trok de raad 1,45 miljoen euro uit voor het project. Conclusie na afgelopen week is dat daar zo’n vier ton aan garantstellingen en twee ton aan extra kosten bijkomen. Het totaalbudget van de gemeente voor de herbouw van de gymzaal en de ombouw van de kerk is daarmee opgelopen tot zo’n twee miljoen euro.

Eind goed, al goed, zo was de opgetogen reactie van de leden van Hart van Spoordonk na afloop van de raadsvergadering. ,, We zijn hier heel blij mee”, zei Elleke Schoenmakers namens de dorpsvereniging. ,,We kunnen nu echt vooruit. Eindelijk. Snel zullen we een bijeenkomst beleggen in Spoordonk om de inwoners te informeren over de stand van zaken en hoe we nu verder gaan.”