Volledig scherm
© Fotopersburo Bert Jansen Inval op het terrein van mestbedrijf Daas in 2018. © fotopersburo Bert Jansen

Grootschalige mestfraude in Wintelre: twee jaar cel voor eigenaar Daas

DEN BOSCH - De eigenaar van mestvervoerbedrijf Daas in Wintelre is veroordeeld tot twee jaar cel voor grootschalige mestfraude, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook moet hij een geldboete betalen van vijftigduizend euro, zo besloot de Bossche rechtbank woensdagmiddag. Gedurende drie jaar mag hij geen mesttransporten meer uitvoeren.

De rechters achten voldoende bewezen dat de verdachte directeur met zijn mestbedrijf over een periode van in totaal 9 maanden op grote schaal met mesttransporten sjoemelde. Op deze manier kon hij lage prijzen hanteren voor de mesttransporten. Ongeveer vijftig veehouders kon hij zo helpen op goedkope, maar illegale wijze hun mestoverschot kwijt te raken.

De rechtbank rekent het de eigenaar zwaar aan dat hij zijn eigen financiële voordeel boven milieubelangen heeft gesteld. Ook getuigt het volgens de rechters van brutaliteit dat de directeur in 2018 doorging met zijn frauduleuze activiteiten terwijl hij wist dat er op dat moment een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep.

Invallen

De politie deed –in samenwerking met de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit, het Openbaar Ministerie en de douane-in 2016 en 2018 invallen op het terrein van Daas in Wintelre. Daarnaast werden transporten van het bedrijf geobserveerd, telefoons afgetapt en rittenstaten geanalyseerd.

Uit dit onderzoek bleek dat de mestvervoerder in 2016 en 2018 op grote schaal fictieve transporten of vrachten met ongeregistreerde ‘zwarte’ mest had georganiseerd. Er werden onder meer valse laad-en losmeldingen gedaan door manipulatie van het GPS-en bemonsteringssysteem op de vrachtwagens.

Gesjoemeld

Volgens het trackingsysteem werd er door de chauffeurs van Daas mest ingeladen en later geloosd op een bepaalde locatie, terwijl dit in werkelijkheid niet had plaatsgevonden (of op een andere, niet geregistreerde plek). 

In dezelfde periode zou er door het bedrijf zijn gesjoemeld met de administratie van mesttransporten. De eigenaar van Daas heeft laad- en losmeldingen – bestemd voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland- en vervoersbewijzen bewust verkeerd ingevuld.

Mestmonsters

De mestintermediair zou daarnaast de verplichte mestmonsters van transporten hebben gemanipuleerd. Het bedrijf zou zakjes met monsters hebben geopend en met extra fosfaten hebben gemengd of de mest met water hebben verdund.

De mestvervoerder heeft op deze wijze een half tot een miljoen kilo fosfaten uit mest laten verdwijnen. De eigenaar heeft altijd ontkend schuldig te zijn aan de mestfraude. Hij is inmiddels gestopt met het vervoeren van mest.