Grote groep kinderen krijgt cursus vissen én een beetje biologie in Westerhoven

VideoWESTERHOVEN - Hengelsport Nederland bezocht Westerhoven met de ‘Zomerviskaravaan’. Kinderen kregen een mini-cursus vissen.  

,,Ja! Kijk eens, ik heb beet!” Sergio Koswal (10) uit Riethoven kan zijn geluk niet op. Aan zijn hengel hangt een visje van zeer bescheiden afmeting. Maar niet lang. Binnen een paar seconden schuift het beestje van het haakje en plonst tot teleurstelling van de jonge visser weer de gemeentelijke visvijver in.

Dat komt omdat het haakje geen weerhaakje heeft, zo weet ervaren visser André Daams. Hengelsportvereniging Valentinus uit Westerhoven wil jonge kinderen niet met dat soort spullen aan het werk zetten. Tot vreugde van de vissen die het water zo slecht kunnen missen. 

Het is druk bij de grote vijver aan de Euwselsedijk in Westerhoven. De Zomerviskaravaan van Hengelsport Nederland (HN) is op bezoek. Het gaat om een initiatief om kinderen met deze tak van sport bekend te maken. George Hampsink is van HN. De hengelsporters vormen met 600.000 leden de tweede grootste sportorganisatie. ,,We proberen kinderen enthousiast te maken voor het vissen", legt hij uit. ,,Tegelijkertijd vertellen we iets over het onderwaterleven. Het is een stukje biologie dat interessant is.”

Mooi resultaat

Eigenlijk komt het project neer op een mini-cursus vissen vangen. Voor de komst van de karavaan naar Westerhoven hebben vijftig kinderen zich aangemeld. Een mooi resultaat, vindt Hampsink. Zo leert de jeugd wat er zoal rondzwemt in de vijver (blankvoorn, ruisvoorn, baars, zonnebaars en karper), maar ook die te herkennen. Het is ook leuk als je weet wát er aan de haak hangt. 

Hampsink: ,,De kinderen zijn lekker in de natuur, het is rustgevend en ze komen een keer van achter die computer vandaan.”   

Volledig scherm
Westerhoven zomerviskaravaan bij visvijver. © FotoMeulenhof

Aan de kant

Het zusje van Sergio, Naomi (11), zit met een hengel naast haar broertje. Ze moeten oppassen dat de lijnen van hun hengels niet aan elkaar vast komen te zitten. ,,Blijf jij nou maar een beetje aan die kant", zegt ze. 

Leo Teunissen is voorzitter van Valentinus. Hij had op de website van de overkoepelende organisatie gezien dat de karavaan plaatsen in het land zou aandoen. ,,Ik dacht: dat is iets voor ons. Ik heb me meteen aangemeld.” Valentinus houdt wel eens een jeugdmiddag om nieuwe aanwas te krijgen. ,,De laatste keer kwamen er negen kinderen. Nu zijn het er wel vijftig.”

Enige vrouw

De hengelsport heeft qua belangstelling wel wat moeten inleveren. Valentinus had in de hoogtij-jaren 300 leden, nu zijn dat er 155.  ,,Maar het is nog steeds populair. Er zit wel veel grijs bij, dat klopt. Jonge kinderen krijg je er wel bij, maar met veertien, vijftien haken ze af. Sommigen komen als ze 20, 25 zijn weer terug.”

Volledig scherm
Westerhoven zomerviskaravaan bij visvijver. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Westerhoven zomerviskaravaan bij visvijver. © FotoMeulenhof
Volledig scherm
Volledig scherm
Westerhoven zomerviskaravaan bij visvijver. © FotoMeulenhof