Hanneke Coolen-Colsters volgt deze week het spoor van haar opa en de Zwarte Panters op Java. Ze bezocht ook het ereveld Menteng Pulo in Jakarta, waar honderden gesneuvelde Nederlandse militairen liggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Hanneke Coolen-Colsters volgt deze week het spoor van haar opa en de Zwarte Panters op Java. Ze bezocht ook het ereveld Menteng Pulo in Jakarta, waar honderden gesneuvelde Nederlandse militairen liggen. © Hanneke Coolen-Colsters

Hanneke ging op zoek naar het Nederlands-Indië-verleden van haar opa Piet: ‘Taboe maakt het lastig’

MIDDELBEERS - Onweerstaanbaar werd Hanneke Coolen-Colsters (36) door brieven en een dagboek van haar opa Piet Colsters in zijn Nederlands-Indië-verleden gezogen. Vijf jaar later verzorgt ze door het hele land de lezing ‘Oost-Indisch Doof’,  zijn er een theaterproductie, exposities en een documentaireserie in de maak.

Een lezing in haar eigen woonplaats Middelbeers. Ruim honderd stoelen zijn gevuld. Het verhaal maakt zichtbaar indruk. Uit de originele kist die met haar opa Piet meeging naar Java komt een heel arsenaal uit de periode 1948-1950. Een Javaans mes, een Lee-Enfield geweer, een brancard.