Café van Grinsven in Hooge Mierde wordt gesloopt.
Volledig scherm
Café van Grinsven in Hooge Mierde wordt gesloopt. © Harrie Wenting

Het einde van een monumentaal café

HOOGE MIERDE - Als over enkele weken in Hooge Mierde het oude café van Grinsven gesloopt wordt, verdwijnt er niet alleen een monument uit het straatbeeld, maar ook een stukje nostalgisch caféleven.

Het is het café waar de laatste eigenares, Laurence van Grinsven-Schellekens, maar liefst 70 jaar achter de bar stond. Guus van Grinsven (55) zag een groot deel van zijn leven zijn moeder Laurence achter de bar de zaken regelen en hij zag in de wereld om hem heen veel veranderen, maar in de kroeg bleef alles zoals het was. De rode kleedjes op tafel en de houten bar.

Caféwerk

De boerderij van de familie Schellekens aan de Kuilenrode in Hooge Mierde werd honderd jaar terug al uitgebreid met een café en een winkel. Gus en Kee Schellekens hoefden het caféwerk niet lang alleen te doen, want in hun gezin had dochter Laurence veel affiniteit met het helpen van klanten. Nadat ze haar man had leren kennen, kreeg het voor altijd de naam café van Grinsven. ,,Het caféleven, en voor zover ik me herinner ook de winkel die moeder dreef, ging zeven dagen per week door”, zegt Guus. ,,Moeder was altijd in de weer voor haar klanten. Alleen op eerste kerstdag waren we gesloten. Ze stond in de winkel en als de cafébel klonk, liep ze door naar de bar. Of we nu naar school gingen of er vandaan kwamen, er werd altijd gewerkt.”

Wild

Laurence kookte graag zelf voor groepen als er weer een feest was, het liefst met wild op het menu, want haar man was jager. Er kwamen altijd veel Belgen over de vloer, die er hun sterke drank kwamen halen en hun pintje kwamen drinken. De vrouwen legden een kaartje en de mannen biljartten er. Maar één keer per jaar, op de 18de augustus, was het feest in de bar en kregen alle klanten gratis eten en drinken. Het was de dag dat Laurence jarig was.

Met Hooge Mierde kermis werd er gedanst en geproost en de voetballers gebruikten het café jarenlang als kleedruimte en kantine. Laurence overleed enkele jaren terug, sindsdien staat het café leeg. De winkel verdween al eerder. Het gebouw wordt binnenkort gesloopt, om plaats te maken voor woningbouw.