Anderhalf jaar zat De Rietpen in een atelier aan de Kerkstraat in Bergeijk, maar het was voor bestuur en leden al vanaf het begin duidelijk dat dit slechts een tussenstation was.
Volledig scherm
Anderhalf jaar zat De Rietpen in een atelier aan de Kerkstraat in Bergeijk, maar het was voor bestuur en leden al vanaf het begin duidelijk dat dit slechts een tussenstation was. © Thinkstock

Het lot van schildersvereniging De Rietpen is verhuizen

BERGEIJK/EERSEL - De Kempische schildersvereniging De Rietpen verhuist weer. Ditmaal van Bergeijk naar Meerheide in Eersel, waar de vereniging een ruimte huurt in Studio Eyckehorst.

Vaak verhuizen is het noodlot van de vereniging, legt secretaris Martin van der Velden uit. „We zijn al zeker tien keer verhuisd in de dertig jaar van ons bestaan. We huren van particulieren en we kunnen geen marktprijs betalen. Daardoor zijn we min of meer genoodzaakt om de paar jaar onze spullen te pakken.”

Quote

Als schilders­ver­e­ni­ging ben je blij als je weer een paar jaar onder de pannen bent

Martin van der Velden, Secretaris schildersvereniging De Rietpen

Anderhalf jaar zat De Rietpen in een atelier aan de Kerkstraat in Bergeijk, maar het was voor bestuur en leden al vanaf het begin duidelijk dat dit slechts een tussenstation was. „We waren blij dat we ergens onderdak gevonden hadden, maar dat atelier was eigenlijk te klein. We zijn anderhalf jaar actief op zoek geweest naar iets groters”, zegt Van der Velden. Hij is blij met de nieuwe, grotere ruimte die nu gevonden is in Eersel.

De schildersvereniging is opgericht op 1 januari 1991 en telt momenteel 34 leden uit alle uithoeken van de Kempen, maar ook uit Mierlo, Valkenswaard en Eindhoven. De naam is afkomstig van de eerste locatie waar ze gevestigd was, namelijk in Riethoven.

Spel van vlakverdeling en kleurbalans

Gisteren werden de handtekeningen gezet onder het nieuwe huurcontract met de Eyckehorst, Studio voor creatieve vormgeving, gevestigd aan de Meerheide 100M in Eersel. Per 1 april kunnen de schilders van De Rietpen daar hun schildersezels opzetten om hun vaardigheden en driften in een spel van vlakverdeling en kleurbalans te botvieren op hun doeken. Voor onbepaalde tijd. „We huren weer van een particulier”, zegt Van der Velden veelbetekenend. Je weet nooit hoe het gaat lopen, wil hij maar zeggen. Maar hij telt zijn zegeningen. „Als schildersvereniging ben je gelukkig als je weer een paar jaar onder de pannen bent.”