Volledig scherm
Links het voormalige raadhuis van de gemeente Hoogeloon c.a. In het midden de oude pastorie met links het koetshuis en daarachter de Pancratiuskerk. © Foto Ton van de Meulenhof / uit boek Drie dorpen een gemeente, 1987

Het veranderende dorpshart: Toen Hoogeloon nog een echt raadhuis had

ZomerserieHOOGELOON - Oudere inwoners van Hoogeloon hebben het gebouw vast nog wel op hun netvlies staan: de oude pastorie met het koetshuis op de hoek van de Hoofdstraat en de Torenstraat. Het werd gebouwd in 1875 en in 1972 is het – ‘doodzonde’– ten prooi gevallen aan de slopershamer. Ook het uit 1886 stammende raadhuis, links op de foto, werd in 1968 afgebroken.

Bekend is dat in dat oude raadhuis een heuse cel met een brits (provisorisch bed) was ondergebracht. Omdat de kern Hapert van de vroegere gemeente Hoogeloon c.a. was gegroeid en gunstiger was gelegen aan de provinciale weg, besloot burgemeester Van Woensel in 1965 het nieuwe gemeentehuis te vestigen in Hapert.

Op de plaats van het afgebroken raadhuis aan de Hoofdstraat 54 werd in 1969 de Rabobank geopend. Het door weer en wind aangetaste Heilig Hartmonument moest plaats maken. Inmiddels is ook de Rabo alweer uit het dorpsbeeld verdwenen en heeft daarmee de oprichting van het ‘nieuwe raadhuis’ mogelijk gemaakt. Aannemer Wim van der Heijden herbouwde in 2014 het vroegere raadhuis en maakte het geschikt voor de praktijken van tandarts, huisarts en fysiotherapie en het huisvesten van een drogisterij. Op de actuele foto is het niet te zien, maar achter dit pand is ook de oude pastorie, zonder koetshuis, herbouwd in de vorm van twee halfvrijstaande woningen. Al deze veranderingen hebben de Sint Pancratiuskerk (1925) een prominentere plek verschaft.

Volledig scherm
De Hoofdstraat in Hoogeloon nu, met het ‘nieuwe raadhuis’ . © FotoMeulenhof