Het vonkje bij kinderen doen overspringen dat is wat cultuurcoach Josefine Meijer met cultuureducatie wil bereiken, ‘bepaalde tonen wekken al spanning of verdriet op’
EERSEL - Met muziekinstrumenten, museumbezoeken, theatervoorstellingen of met bouwsteentjes om een toren te bouwen worden kinderen in de gemeente Eersel in aanraking gebracht met kunst en cultuur.
Johan van der PuttenBron:ED
Cultuurcoach Josefine Meijer bezoekt de verschillende scholen in de gemeente Eersel. Ze vindt het belangrijk dat kinderen met kunst en cultuur in aanraking komen. ,,Niet iedereen komt er thuis mee in aanraking. Als ze niet weten wat er allemaal is, gaan ze er later ook niets mee doen.”
Verbazing en verbeelding
Er is een kunstmenu samengesteld om kinderen kennis te laten maken met verschillende kunstdisciplines en verschillende culturele instellingen. Het idee erachter is dat kunst en cultuur de voedingsbodem vormen voor nieuwsgierigheid, verbazing en verbeelding. ,,Kinderen raken erdoor geprikkeld, gaan creatief denken en op een andere manier naar dingen kijken.”
De verschillende disciplines die op het menu staan zijn onder andere media en fotografie, theater, dans, erfgoed en beeldende kunst. Jaarlijks wordt op scholen één discipline behandeld. Dat gaat voor de verschillende groepen op een andere manier.
De leerlingen moeten het niet alleen zien, maar ook ervaren en er zelf mee aan de slag gaan
Josefine Meijer
Zo komen er mensen uit de sector zelf in de klas, bijvoorbeeld een beeldend kunstenaar of muzikanten uit een slagwerkgroep. ,,De leerlingen moeten het niet alleen zien, maar ook ervaren en er zelf mee aan de slag gaan door bijvoorbeeld een maquette te maken of een muziekinstrument te bespelen.”
Muziekschool Art4U
Als cultuurcoach is Meijer verbonden aan Cultuurplaza De Kempen en wordt er onder andere samengewerkt met de gemeente en muziekschool Art4U. Samen met haar collega Eline van der Geest richt het duo zich op cultuureducatie in de gemeenten Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. ,,Sommige scholen weten heel duidelijk wat ze wel en niet willen. Andere scholen weten dat niet. Dan denken we mee en geven advies.”
Doel is om cultuureducatie een structurele plek te geven in het leven van de kinderen. Het duo bemiddelt onder andere tussen culturele instellingen en het onderwijs, ondersteunt scholen bij het verkrijgen van subsidies, stelt het kunstmenu samen en gaat naar de scholen toe.
Je ziet het enthousiasme, maar ook de invloed van muziek
Josefine Meijer
Het leukste aan haar werk vindt Meijer het om te kijken naar de gezichten van de kinderen als ze bezig zijn. ,,Je ziet het enthousiasme, maar ook de invloed van muziek. Bepaalde tonen wekken al spanning of verdriet op.”
Afgelopen schooljaar kon ze die gezichten niet live aanschouwen. Het coronavirus had invloed op de cultuureducatie. Leerlingen zaten een tijd thuis, bijeenkomsten mochten niet fysiek plaatsvinden en museumbezoeken waren niet mogelijk.
Architectuur
,,We hebben gekeken naar wat wel kon”, legt Meijer uit. ,,We hebben de discipline dans vervangen door architectuur. Bij dat onderwerp konden de projecten in de klas en door de leerkrachten zelf worden uitgevoerd en de workshops waren digitaal. Het is belangrijk dat leerlingen met verschillende disciplines in aanraking komen. Dat kan de basis zijn van het vonkje dat overspringt. Mogelijk vinden de kinderen iets leuks waarvan ze het bestaan nog niet kenden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.