Het was geen jongensdroom die uitkwam, maar Jan van Poppel bleef wel 43 jaar bij de politie werken
EERSEL - Van heftige verhalen over ongelukken met dodelijke afloop tot anekdotes met een lach over een op hol geslagen paard. In zijn 43-jarige carrière bij de politie maakte Jan van Poppel (63) een hoop mee.
Nieuwe gebeurtenissen komen daar niet meer bij. Hij gaat met vervroegd pensioen en heeft zijn laatste dienst gedraaid. Politieagent worden was geen jongensdroom voor Van Poppel. Hij zat op de grafische school en leek op weg om bij een drukkerij te gaan werken. ,,Dat bleek alleen niets voor mij te zijn.” In de televisiegids zag hij in een advertentie dat ze bij de politie mensen zochten. Van Poppel solliciteerde en mocht naar de politieschool in Horn.
In het diepe gegooid
Daar kreeg hij een jaar lang, vijf dagen in de week theorieles. ,,Vervolgens werd je in het diepe gegooid. Dan kom je bij een aanrijding en moet je de lessen uit de theorie toepassen. De standaard dingen lukken wel, maar andere dingen leer je in de praktijk. Bijvoorbeeld het veiligstellen van sporen.”
Het is niet dat ik er slapeloze nachten van heb gehad, maar ik denk er iedere keer aan als ik langs die plek kom
Hij maakte verschillende dodelijke ongelukken mee. Die in 1981 aan de Westelbeersedijk in Casteren bleef hem het meeste bij. ,,Het is niet dat ik er slapeloze nachten van heb gehad, maar ik denk er iedere keer aan als ik langs die plek kom.” Het moeilijkste van zijn werk is de familie van dodelijke slachtoffers op de hoogte te brengen. ,,Je moet duidelijk zijn en de familie ondersteunen.”
Fiets
Het mooiste aan zijn werk vindt hij het contact met de mensen. ,,Het kost jaren om een band op te bouwen. Mensen moeten je weten te vinden als er iets is en jij moet weten wat er speelt in de wijk. Om bekendheid in de wijk te krijgen moet je je gezicht laten zien. Dat kan beter op de fiets dan in de auto. Anders spreken mensen je niet aan.”
Ik kan plat praten en merk dat ze dat waarderen
De Kempen is een gemoedelijke regio vindt hij. ,,Als je buiten in de regen staat, vragen mensen of je niet binnenkomt voor een kop koffie.” Hij is zelf een Kempenaar, groeide op in Luyksgestel, en merkt dat dat helpt. ,,Ik kan plat praten en merk dat ze dat waarderen. ‘Oh je bent er eentje van hier’, zeggen ze dan.”
Schuim op de bek
Ook werd er gelachen in de afgelopen 43 jaar. De wijkagent moet denken aan een melding over een op hol geslagen paard met een lege huifkar achter zich aan. ,,Het paard rende met schuim op de bek over de Postelsedijk in Reusel. Keigevaarlijk met al die fietsers. Ik probeerde het paard te stoppen, maar moest aan de kant springen. De huifkar bleef deels achter de bumper van ons busje haken, waardoor de bumper door de lucht vloog.”
Het paard liep onverstoorbaar door en werd even verderop door een vrachtwagenchauffeur tegengehouden. ,,Gelukkig waren er geen gewonden, maar het verhaal was nog niet klaar. De zoon van de eigenaar van het paard kwam aanrijden in een nieuwe auto. Hij zag niet dat de sloot bedekt was met bladeren en takken en reed zo de sloot in. Daarop barstte mijn collega in lachen uit. Het voorval komt nog steeds ter sprake.”
Van Poppel draaide 25 jaar surveillancediensten in de Kempen, werd daarna wijkagent in Veldhoven, werkte een jaar bij de recherche, maar keerde toen terug als wijkagent in Veldhoven om zijn loopbaan af te sluiten als wijkagent in Eersel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Aanvoeren Maaswater moet helpen om droogte in De Peel tegen te gaan: ‘Tweeduizend liter per seconde extra’
DE PEEL - Er stroomt de komende jaren flink meer water vanuit de Maas richting De Peel. Dat moet helpen om de droogte te bestrijden en het grondwaterpeil te verhogen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Volgens de paus is economische en ecologische transitie nodig; help boeren met aanpassen en vergroenen
DEN BOSCH - Overheid en boeren staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat kan de Kerk over deze kwestie zeggen? Niet het strijdgesprek staat centraal maar het aandachtig luisteren naar de ander. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
PREMIUM
Ze kan niet kiezen tussen salsa thuis of festivallen in Nederland; dus vliegt Mexicaanse Bibiana maar op en neer
ERP/BEEK EN DONK – Tijdens WiSH Outdoor in Mexico werd ze verliefd. Op onze festivals. Sindsdien reist Bibiana Rosales (28) meermalen per jaar de oceaan over om feestjes in de lage landen mee te pikken. ,,Ik kan de taco’s, salsa en sombrero’s niet missen, maar Nederland heeft een speciaal plekje in mijn hart.’’ -
Ook Bergeijk wil (blijven) bouwen en bouwen: ‘We willen kansen kunnen grijpen als dat mogelijk is’
BERGEIJK - Groenere wijken, meer huizen voor doelgroepen en aandacht voor de jongeren in de gemeente. Dat zijn enkele van de doelen waar de Bergeijkse coalitie van CDA en VVD de komende jaren haar tanden in wil zetten, zo blijkt uit het nieuwe coalitieakkoord. -
PREMIUM
Een vijftienjarige winkeldief met 80 pakketten scheermesjes? Dat kan uitbuiting zijn
EINDHOVEN - Criminelen dwingen duizenden Nederlandse jongeren tot het dealen van drugs en het afstaan van hun bankrekening. Instanties hebben nauwelijks zicht op deze slachtoffers, blijkt uit grootschalig onderzoek.