Gerard van Gompel (links) en Sander Jansen van podium 10 Bladel
Volledig scherm
Gerard van Gompel (links) en Sander Jansen van podium 10 Bladel © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

‘Hier kun je eigenwijs zijn': Podium 10 in Bladel bestaat 10 jaar

BLADEL - Podium 10 is in Bladel al tien jaar lang de plek waar muzikanten hun hart op kunnen halen. De nieuwe voorzitter wil dat doorzetten: ‘je mag hier op je bek gaan.’

Gerard van Gompel weet het zelf nog heel goed. Als 7-jarig jongetje trad hij al op met een vriendenbandje. Muzikanten willen graag samen spelen. En optreden. Voor Van Gompel was het avontuur geslaagd, hij werd professional, zijn band Satisfy werd later bekend. Het initiatief voor Podium 10 lag dus ook bij Van Gompel.

Een enquête in 2006 bevestigde de behoefte aan een poppodium in Bladel. Drie jaar later kon Van Gompel het voormalige jongerencentrum De Nieuwe Pazzop kopen. Daar creëerde hij een gebouw waar muzikanten, zowel professionals als liefhebbers, hun hart op konden halen. De Reuselnaar zocht destijds de samenwerking met de Kempische Muziekschool. ,,Juist in die tijd ging daar het mes in. Docenten kwamen daarom bij ons voor ruimte en faciliteiten voor hun lessen”, weet Van Gompel nog. ,,De Muziekschool deed goede dingen, maar wij lieten leerlingen snel samen spelen en optreden. Daar was behoefte aan.” Van Gompel teert op zijn eigen ervaring. ,,Om muziek te maken moet je samenwerken. Alleen kun je niks. Daarvoor wilde ik voorwaarden creëren.”

Voorzitter

Rond het tienjarig bestaan is er ook een voorzitterswisseling. Sander Janssen neemt de functie over van Anne van Herpt. Toen de Rotterdammer in Hapert kwam wonen leerde hij het poppodium kennen als muzikant, vrijwilliger en later bestuurslid. ,,Ik was meteen enthousiast. Muziek verbroedert.” De nieuwe voorzitter is gemotiveerd om de filosofie van Podium 10 voort te zetten. ,,Hier mag je eigenwijs zijn. Doen wat je wilt, jezelf zijn. Ja, en je mag bij ons ook op je bek gaan. Wij bieden een volwaardig poppodium aan onze muzikanten, maar ook vrijwilligers kunnen iets extra’s betekenen. Ook zij leren hier, bijvoorbeeld bediening van een lichtinstallatie.”,,Wij willen vindbaar zijn”, vervolgt Janssen.

Het 10-jarig bestaan wordt zaterdag 21 september gevierd met een muziekfeest. Tussen 14.00 en 2.00 zijn er optredens. Kinderen kunnen muziekinstrumenten maken.

  1. Van der Heijden Transport wil snel aan de slag na grote brand in Hapert: ‘Dinsdag gaan we gewoon rijden’

    Van der Heijden Transport wil snel aan de slag na grote brand in Hapert: ‘Dinsdag gaan we gewoon rijden’

    HAPERT - De brandweer is zaterdagochtend nog altijd druk bezig met de zeer grote brand die vrijdagmiddag uitbrak in het inmiddels ingestorte pand van Van der Heijden Transport in Hapert. Er is gestart met sloopwerkzaamheden om de brandende restanten van het gebouw te kunnen afblussen. Dat gaat gepaard met zware explosies. Volgens de brandweer gaat dat nog de hele dag duren. Rookontwikkeling en overlast zullen blijven aanhouden.