Volledig scherm
De paarden en aanspanningen zorgden weer voor spektakel in Eersel. © fotomeulenhof/Bert Jansen

Hippische Rally Eersel-Postel: mooie rit blijft, maar met minder deelnemers

UitslagenEERSEL - De 56ste editie van de Hippische Rally Eersel-Postel was weer een schitterend schouwspel. Ruiters en aanspanningen presenteerden zich op de historische Eerselse markt voor een mooie tocht richting Postel en terug.

Het deelnemersveld en de publieke belangstelling voor de rally is duidelijk gedaald. Het aantal equipes en aanspanningen dat startte, was wel erg mager in vergelijking met de deelname van jaren geleden. De deelnemers starten al op het Mortelveld, zodat ze met tussenpozen over de markt komen. Dit voorkomt lang wachten voor de deelnemers en is diervriendelijker. Maar daarmee komt het massale defilé op de markt te vervallen, wat voor het publiek een spektakel is.

Bij equipe 104 gaat de proviandbox al voor de start open. Zij zijn dan ook al vanaf 6.00 uur ’s ochtends in touw om van Biest-Houtakker naar Eersel te komen. Op de bok zit Mart Geboers. ,,Wij doen denk ik voor de 27ste keer mee met de rally. Voor ons staat gezelligheid voorop. Ik ben met de paarden grootgebracht en vind het dan ook erg jammer dat geen van mijn drie zoons hiermee verder gaat als ik er een keer mee ophoud. Minder jeugd zorgt ook voor minder deelnemers.” Daar is niet iedereen het mee eens. Zij zien bij andere ritten wel degelijk jeugd deelnemen.

De verminderde belangstelling is de organisatie natuurlijk niet ontgaan. Bestuurslid Maarten Kappen: ,,Dat het anders moet is duidelijk. We zijn ook bij andere paardenritten gaan kijken, hoe die het doen. Er blijkt vraag naar wat kortere ritten en wat vrijblijvender. We hebben al een gezelligheidsrit toegevoegd, de sherrystop is vervallen en het gps-rijden is erbij gekomen. Ideeën hebben we nog genoeg en dus hebben we alle vertrouwen in de toekomst.” De drukte op de markt na afloop is er in ieder geval niet minder op geworden. 

Uitslag:

Overall Winnaar 2019: Toon Rooijackers uit Nuenen

Uitslagen Equipe rally senioren:
Jan Dekkers uit Luyksgestel en Henny Johanns uit Luijksgestel
Johan van Ham uit Oostelbeers en Ingrid van Es uit Hapert
Ilse Kinten uit Borkel en Schaft en Daantje Janse uit Achel (B)

Uitslagen Equipe Junioren:
Marie-Claire Zijlstra uit Bergeijk en Fenna Rijkers uit Hapert
Pascal Coppelmans uit Duizel en Juliet Hol uit Velp

Uitslagen Aanspanningen:
Toon Rooijackers uit Nuenen
Linda Lemmens uit Hapert
Piet Leijdekkers uit Hapert

Uitslagen best verzorgde Equipe:
Ingrid van Es en Johan van Ham
Jan Dekkers en Henny Johannes
Louise Fasol en Karin van der Steen

Uitslagen best verzorgde aanspanning Warmbloed:
Harrie van Hoof uit Eersel
Anne Zaaier uit Waddenooijen
Jan Kennis uit Eersel

Uitslagen best verzorgde aanspanning Koudbloed:
Roy Hegeman uit Bergeijk
Toon Rooijackers uit Nuenen
Hans Liebergts