Bernard Fleerakkers (l) van Heemkunde Werkgroep Reusel biedt kapelaan Sacha Steijaerts (r) de troffel aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Bernard Fleerakkers (l) van Heemkunde Werkgroep Reusel biedt kapelaan Sacha Steijaerts (r) de troffel aan. © FotoMeulenhof

Historische troffel na 123 jaar terug in Reusel

REUSEL - Een troffel die een rol speelde in de geschiedenis van Reusel is na ruim een eeuw thuisgekomen. Met de historische troffel werd in 1895 de eerste steen van de kerk in Reusel gemetseld. 123 jaar later is de cirkel rond: na jarenlang in totale anonimiteit op een zolder in Eindhoven te hebben gelegen, krijgt het voorwerp nu een vitrine in het Reuselse gebedshuis dat het ooit mee hielp bouwen.

Gibbons

Het kostte Bernhard Fleerakkers en Hans Loonen van Heemkunde Werkgroep Reusel het nodige speurwerk om de geschiedenis van de troffel te ontrafelen. Die bleek zelfs tot in Amerika te voeren. De broer van de toenmalige Reuselse pastoor Van der Wee was overste was in een Amerikaans klooster. Hij leerde daar kardinaal en bisschop James Gibbons kennen. Dat contact bracht Gibbons in 1895 naar Reusel, toen hij op bezoek was in Tilburg. Met paard en wagen maakte hij met zijn gevolg de tocht om de steen te metselen, in een pilaar bij het priesterkoor. De tekst op de steen getuigt er nog van: ‘Me posuit James Card. Gibbons, 24 Julii A¿. Di. MDCCCXCV’. Vertaald: ‘Kardinaal James Gibbons heeft mij gelegd op 24 juli van het jaar des Heren 1895'.