Volledig scherm
V.l.n.r. Wim van Rooij, Laura van Beers, Mari Gooskens. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Hoogeloonse rijvereniging Pancratius 100 jaar in het zadel

HOOGELOON - De Hoogeloonse rijvereniging Pancratius bestaat 100 jaar. Terugblik op een eeuw rijplezier.

Hoogeloon kermis 1919. Een stel jongemannen treft elkaar bij de dominee voor de deur en besluit een rijvereniging op te richten. Bedenkelijk omdat in die tijd het rijden ‘onder den zadel’ nagenoeg uitsluitend werd beoefend door de elite. Immers, paarden waren er om op het land te werken en niet om er bovenop te gaan zitten. Een stukje geschiedschrijving ontleend aan documenten van de 100 jarige rijvereniging Sint Pancratius uit Hoogeloon.

Met zijn 82 levensjaren en ruim 35 jaren commandantschap, wordt Wim van Rooij bij de eeuweling als de nestor van de vereniging bestempeld. ,,Vroeger liep het halve dorp uit als er een paardenconcours werd gehouden. Die tijd is voorbij maar we presteerden met onze vereniging op die wedstrijden wel bovengemiddeld. De families van Ansems, Beijsens en Van de Huygevoort hadden daarbij een belangrijke inbreng. Ik heb het niet zelf meegemaakt maar in de beginjaren waren vrouwen door de invloed van de kerk niet welkom bij de club. Dat ging zover dat bij de jaarlijkse paardenzegening de paarden die werden bereden door vrouwen, door de pastoor werden overgeslagen.”

Opbloei en terugval

Volgens bestuurslid en huidig commandant Laura van Beers, kende de vereniging na de oorlog een sterke opbloei maar in de jaren zestig ook weer een terugval, zonder echt door de hoeven te zakken. ,,Die teruggang heeft zich ook de laatste twintig jaar doorgezet door de opkomst van het voetbal en het korfbal. Met de landbouwmechanisatie veranderde de inrichting van de boerenbedrijven, kreeg je te maken met infectiegevaar en werd het houden en onderhouden van paarden erg duur. Ik ga vandaag de dag werken voor mijn hobby.”

Waar de vereniging in 1997 nog 71 leden telde, is dat aantal inmiddels meer dan gehalveerd naar 32, waarvan de helft zelfs rustend lid is. Voorzitter Mari Gooskens: ,,Opvallend daarbij is dat anno 2019 de vrouwen sterk de overhand hebben bij de rijvereniging. Er zijn nog maar drie mannen actief. Ook de oprichting van een ponyclub in 1967 heeft de afkalving geen halt kunnen toeroepen”, vertelt Gooskens.

Indoor Brabant

,,Een van de hoogtepunten was voor ons de deelname met een viertal in 1996 aan Indoor Brabant. Inmiddels is de paardensport verder geïndividualiseerd en is het oude teamgevoel helemaal weg helaas.”

Van Beers wil niet wegzakken in mineur. ,,Met een reünie waarop we een fotoreportage presenteren gaan we op 21 september een mooi feestje bouwen. Daar komen de echte paardenverhalen los.”