Nieuw hotel Lytel Blue in Riethoven met eigenaren Willeke Poeliejoe en John van Doorn.
Volledig scherm
Nieuw hotel Lytel Blue in Riethoven met eigenaren Willeke Poeliejoe en John van Doorn. © DCI Media

Hotel Lytel Blue in Riethoven herbergt vele geheimen

RIETHOVEN - De deurbel zit er nog niet, maar de statige voordeur van de oude Riethovense pastorie aan de Molenstraat zwaait open en twee jonge ondernemers Willeke Poeliejoe en John van Doorn (beiden 24 jaar) heten je welkom tussen het zaagsel en de blikken verf. 

In het pand uit 1862 waar menig pastoor met kapelaans en pastoorsmeiden moet hebben gewoond gaat vanaf 1 mei hotel Lytel Blue van start. De muren worden dan ook bijna allemaal donkerblauw geschilderd.

Terwijl er deze avond nog gewerkt wordt en de bouwlampen de diverse grote kamers verlichten vertellen ze dat het pand vanaf augustus vorig jaar - toen de verbouwing startte - heel wat geheimen heeft moeten prijsgeven. Diverse geheime deurtjes met de meest opmerkelijke zaken kwamen boven. Sommige van deze ruimtes krijgen straks een van de Maria- of heiligenbeelden als bewoner, zodat als een hotelgast een stiekem deurtje opent Maria zal oplichten.

In het statige pand dat een gemeentelijk monument is komen straks op de begane grond drie kamers, op de eerste verdieping vier en op de tweede verdieping tegen de zolder van het gebouw twee suites. Alle kamers die tussen de 100 en 150 per dag gaan kosten krijgen een eigen badkamer en toilet. Eén kamer beneden wordt een kamer zonder plastic. Vanuit diverse ramen is een schitterend uitzicht op de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk van Riethoven. Aan de bovenzijde zijn alle ramen nog voorzien van glas-in-loodramen. 

Opmerkelijk was ook de vondst dat de oude grote sleutels van de deuren in de baard een kruisje herbergen. De jonge ondernemers hebben voordat ze daadwerkelijk met de verbouwing startten ook deskundigen in de arm genomen om te kijken wat behouden moet blijven. In de suites zijn de dakbalken behandeld, omdat die anders deze 21e eeuw niet zouden overleven. Daar zijn ook in de vloer de trekstangen te zien die straks met een glasplaat worden afgedekt. Deze trekstangen moesten de muren met de ankers aan de buitenzijde bij elkaar houden. 

Oude rekeningen leren dat het gebouw destijds voor 6.480 gulden werd gebouwd en in 1971 door de parochie voor 65.000 gulden aan een particulier werd verkocht. In de achtertuin werd een nieuw huis gebouwd dat vanaf dat moment een klein aantal jaren dienst deed als pastorie.

Leerschool

“Het moet voor ons een levende leerschool worden,” vertelt John die hoger hotelmanagement studeerde. “We willen iets speciaals maken. We gaan out of the box denken in dit (Lytel= kleine) hotel,” zegt Willeke die studeerde als Experience Designer en een master behaalde aan de HKU. “Het gebouw zat vol verrassingen. Vooral de zolder was nog nooit opgeruimd na het vertrek van de laatste pastoor. Het stond vol met beelden, processievaandels en schilderijen.” 

(tekst loopt onder de foto door)

Lytel Blue Riethoven
Volledig scherm
Lytel Blue Riethoven © DCI Media

In een kast vonden ze nog talrijke oude vooral Franstalige boeken uit de negentiende eeuw die ze ook weer een plekje in de boekenkasten van het hotel willen geven. De wijnkelder is nog helemaal in oude staat en zal de komende tijd met mooie wijnen worden gevuld, zodat gasten daar zelf hun wijn kunnen uitkiezen, waarbij ze door de tralies van het raampje een ondergrondse blik op de achtertuin kunnen werpen. 

Ondertussen lopen de boekingen voor het hotel vanaf mei al binnen. Buiten wordt de grote achtertuin door hoveniers onder handen genomen. Deze wordt vooral gedomineerd door een oude tamme kastanje, terwijl in de voortuin nog een rode paardenkastanje staat. Zelf woont het jonge stel al sinds augustus in een appartement op de zolder van het koetshuis dat wel al door de vorige bewoner was gerestaureerd. Daar is ook de keuken en het kantoor van de jonge ondernemers. 

Voor meer info zie: lytelblue.nl.

  1. Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’
    PREMIUM

    Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’

    HOOGELOON - Ze schrikt zich een ongeluk. ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot', schreeuwt een man met een vuurwapen in zijn hand en bivakmuts over z'n hoofd in woning in Hoogeloon tegen haar vader. Normaal doen ze 's avonds nooit de deur open. Maar ze dachten deze donderdagavond iets na zeven uur dat een van de broers thuiskwam. Nu staan ze in het halletje van hun huis aan de Ten Eiken neus aan neus met twee gewapende mannen.