Volledig scherm
Nieuwe dependance van huisartsenpraktijk Kloosterstraat. © FotoMeulenhof

Huisartsen vinden rust in klooster Oirschot

OIRSCHOT - De streefdatum is gehaald en de rust wordt meteen gevoeld. Op 21 oktober opende huisartsenpraktijk Kloosterstraat hun nieuwe dependance. In klooster Nazareth.

Hoge plafonds, veel licht door de ramen, een lange gang, een rustige sfeer. Huisarts Remco Kastelijns: ,,Ja, het bevalt ons goed hier. Er is een zekere rust gekomen bij het team.” Samen met huisarts Niek Neeleman heeft hij een huisartsen­praktijk met assistenten, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten.

Door de zorg te verdelen over twee locaties, hopen de huisartsen te winnen aan kleinschaligheid, rust en overzicht voor personeel én patiënten. Neeleman: ,,Binnen onze huidige praktijk aan de Kloosterstraat kampten we met ruimtegebrek. Met name de werkruimte voor de assistenten was beperkt. Ook ons ondersteunend en op te leiden personeel heeft een goede werk- en leerplek nodig.”

Hij vervolgt: ,,Op de achtergrond speelt een groeiende hulpvraag. Het inwonersaantal van Oirschot groeit en het aantal woningen neemt toe.”

Vertrouwde gezichten

Marie-Louise Luijbregts, directeur Congregatie Franciscanessen, legt uit waarom de zusters de samenwerking zijn aangegaan met de huisartsenpraktijk. ,Het sluit aan bij hun filosofie ‘oog hebben voor een ander’. De zusters zijn in het verleden binnen Oirschot actief geweest in de zorg en het onderwijs. Bovendien, de zusters zijn achterburen van de huisartsenpraktijk aan de Kloosterstraat, vertrouwde gezichten dus.” De spreekkamers van de zusters dienen nu als spreekkamer voor de huisartsen en verpleegkundig specialisten. Luijbregts: ,,In de kamers ontvingen de zusters hun bezoek. Daar hadden zij gesprekken met hun visite. Een echte spreekkamer dus.”

De dependance bevindt zich op Koestraat 37. Neeleman: ,,De reacties zijn over het algemeen positief. Bij sommige patiënten komen herinneringen naar boven, hebben les gehad op de kweekschool. Aan de holle klank in de gang bij de wachtruimte is, wordt nog gewerkt.”

Team Neeleman is op de maandagen en donderdagen aanwezig. Team Kastelijns op de dinsdagen en woensdagen. De praktijkondersteuners blijven werkzaam op de locatie Kloosterstraat.