Volledig scherm
Het systeem voor de afvoer en berging van afval-, regen- en grondwater moet op de schop. © Thinkstock

Inwoners Bergeijk moeten steentje bijdragen aan waterafvoer

BERGEIJK - Financiële prikkels en nieuwe regels in het nieuwe rioleringsplan moeten ervoor zorgen dat inwoners van Bergeijk hun steentje bijdragen aan een klimaatbestendig watersysteem.

Het systeem voor de afvoer en berging van afval-, regen- en grondwater moet op de schop, nu de klimaatverandering voor zwaardere buien, langdurige droge periodes en verandering van de biodiversiteit zorgt. De rioolheffing gaat daarom in Bergeijk in de periode van 2020 tot 2024 in alle categorieën elk jaar met 3 procent omhoog. Dat staat in het Gemeentelijk Rioleringsplan dat dinsdag in de commissie Grondgebiedzaken besproken werd. Verder neemt de gemeente maatregelen om inwoners te stimuleren of verplichten een bijdrage te leveren aan een klimaatbestendig watersysteem, bijvoorbeeld door groene daken of verlaagde grasvelden om water te bergen.

Verplichte aanleg

Als vergunningen worden aangevraagd waarbij een verhard oppervlak groter dan 50 vierkante meter wordt aangelegd, moet voortaan voldaan worden aan de zogenoemde waterbergingseis. Voor nieuwbouw betekent dat de verplichte aanleg van 60 millimeter hemelwaterberging op eigen terrein. Voor grote projecten boven 10.000 vierkante meter moet een hydrologisch plan worden opgesteld, waarbij de effecten op de omgeving in kaart worden gebracht. Ook voor herinrichtingen gelden eisen, afhankelijk van de doorlatendheid van de bodem. De kosten voor het aanbrengen van de waterberging zijn voor rekening van de initiatiefnemer. 

De tweede maatregel is een stimuleringsbudget van 55.000 euro per jaar. In gebieden waar herinrichting plaatsvindt moet dat particulieren overhalen waterstromen op eigen perceel te scheiden of zelfs de afvoer van hemelwaterafvoer geheel af te koppelen en op eigen terrein te verwerken.