Volledig scherm
De gemeenteraad in Reusel-De Mierden. © RV

Kempenagenda maakt Reusel-De Mierden niet blij

REUSEL - De samenwerking tussen de Kempische gemeenten mag zijn wat ze is, maar het vertrouwen bij de raad van Reusel-De Mierden is er dinsdagvond niet groter op geworden. 

‘Vlees noch vis noch vega’, de omschrijving die Cor van der Heijden, fractievoorzitter van de fractie Samenwerking, gebruikte, viel meerdere malen in de raadsvergadering van Reusel-De Mierden. Onderwerp was de Strategische Kempenagenda.

Erg blij werd de raad er namelijk niet van. Alleen de VVD bij monde van fractievoorzitter Joris van Gompel kon nog enig enthousiasme opbrengen. ,,Wij begrijpen dat de collega's een beetje te veel naar het verleden kijken en blijven hangen in denkbeelden”, vond hij.

Van der Heijden kon weinig ‘liefde’ terugvinden in het document. De agenda gaat alleen maar uit van veilige opties. Mooie ambities op papier, maar hoe gaat dat er in de praktijk uitzien, vroeg hij zich af. Fiona Bijl (PvdA) zei niet te kunnen geloven in het proces. ,,De agenda komt een jaar later dan gepland en geeft alleen aan wat we willen, maar niet hoe.”

Het CDA werd er evenmin blij van, aldus fractievoorzitter Peter van Gool. Burgemeester Annemieke van de Ven was, samen met de VVD, nog het meest positief. ,,Er zijn twee mogelijkheden: de buren de rug toekeren of samenwerking waarde geven. Het  college vindt dat laatste", zei ze. 

Eén klank: scepsis

Verschil tussen Samenwerking en PvdA was wel, dat de eerste partij voor zou stemmen (evenals CDA en VVD) en de laatste tegen. Van der Heijden lichtte dat toe. ,,Uit onze inbreng spreekt één klank: scepsis. Maar die vinden we niet doorslaggevend om tegen te stemmen. We zijn niet gelukkig met die agenda. We hadden gehoopt op belangrijke stappen.  Als we tegen stemmen, trekken we eigenlijk de stekker eruit. Dat is het ons niet waard.”

Eigenlijk zegt Samenwerking op deze manier dat samenwerking te realiseren valt, vond Bijl. Maar alternatieven zijn er niet, antwoordde Van der Heijden. ,,Het kan dan vlees noch vis noch vega zijn", zei hij. ,,Het vult wel de maag. Wij nemen er genoegen mee.” De scepsis van zijn partij mag naar andere colleges en raden duidelijk overgebracht worden, onderstreepte hij.