Kempische musea en heemkundekringen koppelen collecties aan elkaar; erfgoed wordt beter zichtbaar
KEMPEN - Zo’n 200.000 historische voorwerpen en foto’s uit regionale musea en depots zijn gecatalogiseerd en online zichtbaar gemaakt in de Kempencollectie.
,,In de afgelopen jaren verzamelden we steeds meer. De depots raakten overvol en iedereen was met hetzelfde bezig”, legt projectleider Sies Vonk uit. ,,Door samenwerking is het beheersbaar geworden. Het is ook een kwaliteitsslag. Nodig, want het publiek wil meer. Mensen willen beleving. Een rek vol voorwerpen met een kaartje erbij voldoet niet meer.”
Kempenmuseum De Acht Zaligheden Eersel, Museum De Bewogen Jaren Hooge-Mierde, Cultuurhuis Bergeijk, Museum Kruysenhuis en Museum De Vier Quartieren in Oirschot, Eindhoven Museum en de Heemkundekring Pladella Villa Bladel, Heemkunde Werkgroep Reusel en Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot werken samen in het project.
Lilian Calame heeft als museummanager van De Vier Quartieren het doel al in de praktijk gebracht: ,,Het stond hier helemaal vol. Alleen al 22.000 objecten uit 1850 tot 1950. Alles is door onze handen gegaan.” Met de hulp van een professionele fotograaf werden ook alle voorwerpen identiek digitaal vastgelegd.
We brengen niet alleen heden, verleden en toekomst bij elkaar. We willen ook het verhaal erachter vertellen
Het ruim opgezette Oirschotse museum is nu een voorbeeld voor de collega’s. ,,We concentreren ons op het eind van de negentiende eeuw. De van Goghtijd, de romantische boerenperiode net voor de industrialisatie. We brengen niet alleen heden, verleden en toekomst bij elkaar. We willen ook het verhaal erachter vertellen. Hoe was het leven zonder gas of plastic?”
Uitwisseling wordt makkelijker
Het project sluit aan bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed van het ministerie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er was hulp vanuit Erfgoed Brabant en financiële steun van het Mondriaanfonds en de provincie. Alle deelnemers werken via Brabant Cloud. Dat maakt uitwisseling makkelijker.
Zoeken in het eigen verleden inspireert ook Annemiek Hendriks bij dit werk. Ze is bezig in Bladel het depot van heemkunde kring Pladella Villa te ordenen. ,,Door alles op dezelfde manier te beschrijven kunnen we beter sorteren en keuzes maken. Ik kan nu in alle collecties kijken. Dat geldt ook voor bezoekers. Je kunt dus ook thuis aan de slag. Foto’s met auteursrechten of privacygevoelige informatie schermen we af.”
De nieuwe werkwijze heeft er bijvoorbeeld al in geresulteerd, dat Het Cultuurhuis in Bergeijk ervoor koos om de focus te verschuiven naar de Merovingische tijd (vroege middeleeuwen), de geschiedenis van de Teuten en de sporen van De Ploeg, Rietveld en Ruys in het dorp.
Mooie rol voor streekconservator
Een ‘hoge collectiemobiliteit’ is het streven van projectleider Vonk. ,,Omdat we bij elkaar in de collectie kunnen kijken, kunnen we ook beter uitwisselen. Ook is er ruimte voor nieuwe partners of externe collecties. Uiteindelijk moet er verband komen tussen de diverse collecties en de Kempencanon met de belangrijkste gebeurtenissen of elementen uit de geschiedenis van onze streek.” Een mooie rol voor een streekconservator vindt het drietal.
Zie ook Kempencollectie online.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitie Oirschot wil vooral daadkrachtig zijn en ‘doorpakken’
OIRSCHOT - ‘Daadkracht centraal stellen en uitstralen’ wil de nieuwe Oirschotse coalitie van De Gewone Man, CDA en VVD de komende vier jaar. Daarom geen ‘hoogdravende plannen of drastische koerswijzigingen’ maar ‘doorpakken'. -
Zonnebloem Vessem viert 19 mei gouden jubileum: ‘Het werven van vrijwilligers gaat hier vanzelf’
VESSEM - Wie aan de Zonnebloem denkt, denkt aan de boot... en natuurlijk ook een stichting met aandacht voor hulpbehoevende mensen. Dat is bij de Vessemse afdeling niet anders. Al vijftig jaar zet Vessem zich in voor haar gasten. Op 19 mei wordt het jubileum gevierd met een feestdag. -
PREMIUM
Het is kurkdroog: 'Andere planten en bomen nodig om natuur brandbestendiger te maken’
EINDHOVEN - Sterke wind is het enige dat er aan ontbrak afgelopen weekend. Verder waren alle ingrediënten voor een flinke natuurbrand aanwezig. De natuur is kurkdroog. De brandweer staat op scherp. -
Hulp publiek gevraagd bij aanpak drugscriminaliteit in de Kempen
LAGE MIERDE - ,,Ik loop ’s avonds vaak met mijn hond op straat en er was wel eens een moment dat ik bij een pand activiteit zag waar het overdag altijd rustig was,” zegt Peer de Laat uit Hooge Mierde. ,,Maar het probleem om meteen de politie te bellen is dat je die lui niet kent. Je bent wel bang voor de gevolgen voor jezelf en je gezin.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire; verbetering jeugdzorg kan niet met snelle investeringen
MIDDELBEERS - Het probleem bij de toeslagenaffaire is er een van procedures bij het Rijk, waarbij problemen met de jeugdzorg, soms met uithuisplaatsing van kinderen, een naar gevolg zijn. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.