Volledig scherm
Het vuur van de kerstboomverbranding in Bladel reikte metershoog. © .

‘Kerstboomverbranding hoort bij Bladel’

BLADEL - In de meeste steden en dorpen is de traditionele kerstboomverbranding afgeschaft. Zo niet in Bladel. ,,Dit is een traditie in Bladel en daar hebben we plezier van. Dat houden we graag zo", aldus Wouter de Graaf van Scouting Sint Willibrord Bladel. 

Zaterdagavond vond in een weiland aan de Beemdstraat de jaarlijkse kerstboomverbranding plaats. Dat is sinds 1984 een vaste traditie. Zaterdagavond waren dat er zo'n 750 bomen. 

Inderdaad kwam ook in Bladel de discussie of zo'n verbranding eigenlijk nog kan tegenwoordig. Maar in tegenstelling tot vele andere plaatsen in de regio viel het besluit in Bladel totaal anders uit. Hier was het: we gaan er absoluut mee door. 

Niet meer vliegen

Zolang de kinderen en hun ouders er plezier aan beleven, gaat het feestje door. Het milieu-aspect kwam in Bladel ook ter sprake. ,,Je mag niet meer vliegen", zegt De Graaf. ,,Je mag niet meer hard rijden met de auto, vuurwerk mag niet meer en ga zo maar door. Je mag onderhand niks meer, want alles is slecht voor het milieu. Eenmaal per jaar stoken we hier wat kerstbomen op. En dat is het.” 

Bart van Lieshout staat met zijn achtjarige zoon Stef langs de kant. Vader Van Lieshout is 34 jaar, maar kwam zelf als kleine jongen al kijken naar de jaarlijkse kerstboomfik. ,,Ik heb zelf bij scouting gezeten. Dit is leuk. Ik vind echt dat het moet blijven. Dit hoort bij Bladel en het is goed dat het nog steeds wordt gedaan.”