Volledig scherm
Een man wordt met meetapparatuur getest op radioactiviteit. © ap

Kleine hoeveelheid radioactiviteit vrijgekomen in Mol in België

MOL - Bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol is maandag een kleine hoeveelheid radioactiviteit vrijgekomen via een ventilatieschoorsteen. Dat gebeurde tijdens een manipulatie van het radio-isotoop selenium-75 in een afgeschermde cel. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. 

Een radio-isotoop is een atoomkern die in een proces van radioactief verval spontaan uiteen kan vallen. Het SCK heeft alle activiteiten met selenium-75 tot nader order stopgezet. 

Volgens het studiecentrum bedraagt de maximaal vrijgekomen dosis radioactiviteit 0,9 nanosievert, oftewel een miljoenste van de jaarlijkse blootstelling die mensen ondergaan door natuurlijke oorzaken. ,,Deze gebeurtenis heeft geen impact op het welzijn van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu”, aldus een woordvoerder.  

Ook op 15 mei kwam er al eens een beperkte hoeveelheid radioactiviteit vrij. Er wordt nog onderzocht hoe groot het voorval is op de zogenaamde INES-schaal, die aan de omvang van dergelijke incidenten duiding geeft.