Volledig scherm
Kempen Airport zou gevoelig zijn voor mensensmokkel en drugshandel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kleine luchthaven in Budel: ‘Hier vindt geen criminaliteit plaats’

BUDEL – Kempen Airport in Budel biedt absoluut geen vrij spel aan drugshandelaars of mensensmokkelaars. Dat zegt het vliegveld in een reactie op het nieuws dat dat kleine luchthavens kwetsbaarder zouden zijn voor criminaliteit.

De elf kleine luchthavens in Nederland zouden gevoelig zijn voor mensensmokkel en drugshandel. Het toezicht zou niet altijd goed zijn en piloten zouden niet verplicht zijn om informatie over passagiers, bemanning of vracht te melden. Noud Fransen, commercieel directeur bij Kempen Airport, is compleet verrast door het nieuws. Verbaasd vooral ook: „Ik heb toch echt heel andere ervaringen.”

Levensgevaarlijk

Volgens Fransen zit het met de beveiliging van de luchthaven in Budel wel snor. Even ongezien richting de landingsbaan rijden, is er absoluut niet bij. „Je kunt maar op een manier naar de airside, het vlieggedeelte. Iedereen wordt gecontroleerd. Het zou levensgevaarlijk zijn als daar zomaar mensen zouden kunnen rondlopen terwijl er vliegtuigen landen of opstijgen.”

Ook aan controles van de Marechaussee is geen gebrek in Budel. Elke dag komt de militaire politie een paar keer, in ieder geval bij elke vlucht van of naar een land waarmee Nederland geen afspraak heeft over vrij verkeer. Fransen: „Dan moet je denken aan Groot-Brittannië, Noorwegen en het Oostblok. Daar hebben we jaarlijks ongeveer 1000 vluchten van, gemiddeld drie per dag. Daarbij is de piloot ook verplicht om de vluchtdetails te geven.”

Helikopterkaping

Criminaliteit op Kempen Airport? Fransen resoluut: “Nee, echt niet. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. In de afgelopen tien jaar hebben we geen enkel incident met criminaliteit gehad.”

Hij gaat daarbij voorbij aan de mislukte helikopterkaping in oktober vorig jaar. Toen wilden criminelen met een helikopter vanaf Kempen Airport naar de gevangenis in Roermond vliegen om Benaouf A. te bevrijden. De poging werd verijdeld door de politie die al van tevoren op de hoogte was van de plannen. “De autoriteiten hebben het zo geregisseerd dat het verhuurbedrijf de helikopter op ons vliegveld neerzette. Dat was anders niet gebeurd.”

Fransen bestrijdt ook dat een kleiner, afgelegen vliegveld aantrekkelijker is voor criminelen: „Ik denk dat hier criminele activiteiten juist meer opvallen. Vergelijk het met iemand die iets wil stelen: dat doet diegene eerder in een warenhuis dan in een klein winkeltje. Zo is het met vliegvelden ook. Bij ons is de sociale controle veel groter en kennen we onze klanten beter.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement