Volledig scherm
Bart van Moorsel uit het Oirschotse fietsteam deed mee aan het NK Tegenwindfietsen. © Lex de Meester

Krachtmeting tegen Ciara tijdens NK Tegenwindfietsen

OIRSCHOT/NEELTJE JANS - Zeven Oirschottenaren bonden zondag de strijd aan met storm Ciara tijdens het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering. De storm hield zo erg huis, dat de fietswedstrijd voortijdig werd afgebroken. Voor Rob van Overbeek en zijn fietsmaten had dat niet perse gehoeven. ,,Deze editie was niet zwaarder dan anders.”

Van Overbeek en zijn zes vrienden van wielervereniging De Pedaleur uit Oirschot konden hun lol niet op toen eind deze week het ,We kriehen sturm’ vanuit Zeeland klonk. Zoals ‘It giet oan’ het startschot is voor de Elfstedentocht, zo is deze kreet de aankondiging voor het NK Tegenwindfietsen, dat voor de zesde keer plaatsvond op de Oosterscheldekering. Het evenement kan alleen doorgang vinden bij windkracht 7 of hoger.

Volledig scherm
Sommige deelnemers kregen het zo zwaar dat ze hun maaginhoud moesten legen in de Vomit Area. © Rob van Overbeek

Zonder versnellingen

En storm kregen Overbeek en zijn fietsmaten genoeg. De deelnemers moesten in een tijdrit 8,5 kilometer afleggen, terwijl ze werden geplaagd door windstoten tot wel 130 kilometer per uur. Op een eenvoudige fiets met terugtraprem en zónder versnellingen. Sommige deelnemers hadden het op momenten zo zwaar dat ze hun maaginhoud moesten legen in de speciale ‘Vomit Area’. Een speciale techniek voor het tegen de wind in fietsen is er niet, volgens Van Overbeek. ,,Zover mogelijk naar voren hangen en gaan, meer kun je niet doen.”

Van Overbeek en zijn team namen zowel deel aan de individuele ritten als de ploegenrit. ,,We hadden windkracht 8 of 9 voor onze kiezen tijdens de wedstrijd. Je staat af en toe gewoon helemaal stil. Maar dat was vorig jaar ook het geval, en toen werden we derde bij de ploegen. Voor ons gevoel hebben we fijn gefietst.”

Er werd dit jaar gesproken over de pittigste editie ooit, maar daar herkent Van Overbeek zich niet helemaal in. ,,We vonden het niet veel zwaarder dan anders.”

Volledig scherm
NK Tegenwindfietsen © Rob van Overbeek

Plaaggeest

Toch bleek zondag dat ze deze editie met storm Ciara als ultieme plaaggeest zeven minuten langzamer waren dan het jaar ervoor. Van de dames uit Oirschot belandde Wilma van Kollenburg met een zevende plaats in de top 10. De heren eindigden allemaal ‘ergens boven de 20’. Alleen de nummers 1 tot en met 10 werden op een bord bekendgemaakt. ,,Niet zo spannend.”

Quote

Zover mogelijk naar voren hangen en gaan, meer kun je niet doen.

Rob van Overbeek, deelnemer NK Tegenwindfietsen uit Oirschot

En aan het begin van de middag bleek dat Ciara zelfs voor het NK Tegenwindfietsen een maatje te groot was. Door de steeds sterker wordende wind moest de Oosterscheldekering worden afgesloten voor aanhangers en vrachtwagens. En die zijn nodig om de fietsen te vervoeren van de finish terug naar de start. Daarmee zag de organisatie zich uiteindelijk gedwongen om de ploegenwedstrijd-na vijf ritten- voortijdig te stoppen. Van Overbeek had toen met zijn ploeg al hun rit gereden. ,,Dat is wel jammer. Want de ploegen hadden volgens mij, als het op fietsen zelf aankomt, nog wel even doorgekund.”