De opening van de nieuwe HyCare-pluimveestal van MS Schippers werd donderdag druk bezocht.
Volledig scherm
PREMIUM
De opening van de nieuwe HyCare-pluimveestal van MS Schippers werd donderdag druk bezocht. © Dave Hendriks - Foto Muelenhof

Kuikens staan in Hapert niet meer op beton, maar op een badkamervloer

HAPERT - De nieuwe proefstal voor vleeskuikens van MS Schippers in Hapert verschilt op het eerste oog weinig van een doorsnee pluimveehouderij. Het is dan ook vooral de gestructureerde werkwijze rondom hygiëne die het verschil moet maken. ,,Uiteindelijk willen we zo de gezondheid van dier én mens verbeteren", vertelt Thomas Mallens, divisiemanager pluimvee namens het Bladelse bedrijf.

Hij lijkt hard en bijna ondoordringbaar, de schil van een kippenei. Maar schijn bedriegt, zo weet Jasper Lauwers van MS Schippers te vertellen. ,,Een ei is poreus. Als het nat wordt, kunnen er ziektekiemen tot het embryo doordringen.” Tegelijk kan het in een kippenstal behoorlijk warm worden. Koelen met nevel is dan een beproefde methode om bij te sturen. Maar hoe doe je dat zonder dat de eieren nat worden? Met een vernevelingsapparaat dat zulke kleine druppeltjes afscheidt dat ze al verdampen voor ze op een ei neer kunnen dalen dus. ,,Als ik op gespreksafstand voor jou in de nevel zou staan, kunnen we elkaar niet zien. Terwijl we er ondertussen tóch niet nat van worden.”