Volledig scherm
Kunstenaar Jos Smeets © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kunstenaar Jos Smeets ‘gaat los’ voor stadspoort in Bergeijk

BERGEIJK - Bergeijk viert een bijzonder jaar in 2019. Want 550 jaar geleden kreeg het Kempische dorp stadsrechten van Karel de Stoute.

Met een toneelvoorstelling, een boek en een tentoonstelling over stadspoorten in oktober krijgt deze historische gebeurtenis van Bergeijk een mooie omlijsting.

Oud-leraar in beeldende kunst en kunstenaar Jos Smeets (73) neemt de tentoonstelling voor zijn rekening. Met een oproep aan kunstenaars uit Bergeijk of met een lijntje met ‘de stad’ nodigt hij hen uit om in allerlei vormen beeld te geven aan het thema ‘stadspoort voor Bergeijk’. En die oproep is zeker niet aan dovemans oren gericht.

Genen

In zijn atelier en ‘museum’ in het voormalige hotel Beukenhof legt een gedreven Smeets uit hoe hij tot zijn idee voor een poorttentoonstelling kwam. Smeets heeft duidelijke genen in de kunst. Zijn vader René was een bekende Nederlandse beeldhouwer, keramist en meer. Zijn broers en zus hebben intussen ook hun sporen verdiend in ‘die tak van sport’, net als Jos zelf. ,,Mijn vader was de oprichter en directeur van de Design Academy in Eindhoven. Ik heb altijd met plezier lesgegeven in de beeldende vakken in Eersel en Veldhoven en er lesboeken over geschreven. De Bergeijkse heemkundekring vroeg mij mee te denken over het boek Stad zonder Muren. Dat wordt ter gelegenheid van de viering van het feit dat het 550 jaar geleden is dat Bergeijk stadsrechten kreeg, in oktober uitgebracht.” Smeets vervolgt: ,, Het boek vertelt het verhaal over de rijkdom van Bergeijk. Dat bracht mij op het idee voor een tentoonstelling over stadspoorten.”

Boeiend

Smeets – die ook lid is van de Bergeijkse Kunstenaars Vereniging – heeft iets met stadspoorten. ,,Overal in de wereld zie je mooie stadspoorten, bijvoorbeeld in Heusden. Ze boeien me. Poorten zijn monumentale gebouwen. Het is toch prachtig door een poort een stad in te lopen.” De geboren Beerzenaar heeft zelf wel een idee waar een poort voor Bergeijk zou moeten staan. ,,Een poort helpt om te weten waar Bergeijk nou eigenlijk begint. Een goede plek is hier vlakbij, bij restaurant Eddies.”

Smeets heeft zelf ook al bedacht hoe die poort eruit moet zien. ,,Ik heb hier buiten in de tuin een eikel met mutsje gezocht en van daaruit een poort bedacht met aan de bovenkant het petje van de eikel. Ik maak hem van cortenstaal met een hoogte van ruim één meter. De poort is straks ook in de tentoonstelling te zien.”

Smeets oproep om mee te doen aan de tentoonstelling over de poorten heeft al vijftien enthousiastelingen opgeleverd. ,,Daar mogen er nog wel wat bijkomen”, aldus de leraar.

Liefhebbers om mee te werken aan de tentoonstelling mogen zich aanmelden via het mailadres van Jos Smeets.