stockadr raad van state den haag logo
Volledig scherm
stockadr raad van state den haag logo © RvS

Kwestie hekwerk aan Buspad in Reusel-De Mierden duurt voort

REUSEL-DE MIERDEN - De Raad van State draagt de gemeente Reusel-De Mierden op opnieuw de hoogte van een omstreden hekwerk aan het Buspad te meten.

Want die lijkt toch hoger dan de 1,85 meter waarvan de gemeente Reusel-De Mierden van uit is gegaan. Volgens de bouwer van het hekwerk en de gemeente is het hek niet hoger dan twee meter. En dus vergunningsvrij. De buurman was het daar niet mee eens. Hij meende dat zijn buurman verkeerd heeft gemeten en dat het hek 40 centimeter hoger is dan twee meter en dus vergunningplichtig.

De Raad is het daarmee eens. Die stelt dat er aan de ene kant van het hek een flinke berg zand is gestort. Door op de zandhoop te gaan staan en het hek te meten kom je inderdaad niet verder dan 1,85 meter. Maar zo mag je niet meten, blijkt uit de uitspraak van de Raad de State. Hij oordeelde dat de meting vanaf het gemiddelde maaiveldniveau of de gemiddelde hoogte van de naastgelegen weg moet worden gedaan. Dat is niet gebeurd. Waarschijnlijk zal de hekkenbouwer alsnog een vergunning moeten aanvragen.

Bewakers

Eerder bij de zitting stelde rechter Erik Minderhoud voor aan de ruziënde buren aan het Reuselse Buspad om met elkaar te gaan praten en een al jaren slepende ruzie de wereld uit te helpen. Een poging tot zo'n zogenoemde mediation of bemiddeling is mislukt. De spanningen over de kwestie waren inmiddels zo hoog opgelopen dat er zelfs bewakers aanwezig waren bij de zitting om eventueel in te grijpen als de emoties te hoog opliepen. Dat bleek niet nodig.

Nieuwe zaak

De uitspraak zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe rechtszaak en langslepende juridische procedure uitlokken, omdat bij een nieuwe aanvraag van een vergunning een bezwaar van de buren te verwachten is.