Volledig scherm
De overval in Bladel © fotopersburo Bert Jansen

‘Laffe en gewelddadige’ overval op Bladelse bejaarde: jaren celstraf geëist tegen drie verdachten

UPDATEBLADEL - Bij de overval werd een Bladelse bejaarde september vorig jaar bont en blauw geslagen. En dus waren ook de geëiste straffen tegen drie verdachten van de zogenoemde Rabobende fors.

Om drie uur ‘s nachts stonden ze ineens aan haar bed. De zaklamp gericht op haar gezicht, onmiddellijk gevolgd door een vuistslag. De eerste van vele klappen. Het is vooral het geweld tegen de 78-jarige Bladelse dat de overval op 7 september 2017 zo schokkend maakt. Net zo weinig mededogen kende de officier van justitie in haar eis tegen de drie mannen die hier gisteren in de rechtbank van Den Bosch voor terechtstonden: zes, vier en drie jaar cel.

De hoogste eis was voor Bredanaar Nabil D. die samen met de inmiddels omgekomen Soufian Zouagh de woning zou zijn binnengedrongen. Zouagh, die een half jaar na de overval werd doodgeschoten, liet een vingerafdruk achter in de woning. Van D. werden gedeeltelijke dna-sporen gevonden op bebloede tiewraps rond het bed.

Grote geldbedragen

De twee zouden in de nacht van de overval hulp hebben gekregen van een derde Bredanaar die op de uitkijk stond: Rachid K. Vier jaar was de eis tegen hem. En dan was er met Mehmet E. nog, de Eindhovense ex-bankmedewerker. Hij had in de systemen van de Rabobank opgezocht welke mensen grote geldbedragen kwamen halen. Verschillenden van hen werden vlak na de opname van het geld overvallen: in Venlo, Roosendaal en Zundert (poging). In het lijstje met negentien namen stond ook die van de Bladelse bejaarde.

Justitie vermoedt dat de Bredase Rabobende zo ook bij haar te werk wilde gaan. Uit telefoongegevens bleek dat K. in Bladel was toen de vrouw op 8 juli 79.000 euro ophaalde. Waarschijnlijk ging er iets mis, waarna de mannen twee maanden later een nieuwe poging waagden. Het geld lag er niet meer en de overvallers maakten dan ook niks buit.

Criminele Inlichtingendienst

In een onderschept telefoongesprek vertelde de broer van de overleden overvaller dat de Bredanaars ‘die torrie op die ouwe oma’ hadden gepleegd. Ook in een tip bij de Criminele Inlichtingendienst werden de namen van verdachten genoemd. Verder goochelde justitie vooral met allerlei telefoongegevens als bewijs.

De advocaten waren niet onder de indruk. Volgens hen was er alleen indirect bewijs dat de gsm’s - die contact hadden gemaakt met een telefoonmast in Bladel - van de verdachten waren. En áls de telefoons al van hen waren, betekende dat nog niet dat zij ook bij de overval waren betrokken. Ook de advocaat van de Rabobank-mol noemde het bewijs ‘heel dun’. Tientallen mensen hadden de bankgegevens van de Bladelse vrouw bekeken. “Bovendien blijkt nergens uit dat hij contact had met de overvallers.”

Uitspraak: 11 januari.

Verslaggever Chiel Timmermans is bij de rechtszaak aanwezig. Volg hieronder zijn tweets.