Volledig scherm
Archieffoto van de Kleine Beerze tussen Middelbeers en Vessem. © Ton van de Meulenhof

Landkunst bij Kleine Beerze

MIDDELBEERS - Het Land van de Kleine Beerze (een coöperatie van boeren, ondernemers en burgers) wil in het kader van de gebiedsontwikkeling van de Kleine Beerze vijf Landkunst-objecten gaan plaatsen in het beekdal tussen Vessem en Middelbeers.

Die kunstobjecten moeten thema's rondom bodem, water, landbouw, natuur en mens gaan verbeelden. Het is de bedoeling dat enkele kunstenaars de werken in co-creatie gaan ontwikkelen met boeren, burgers en andere partijen die bij het gebied van de Kleine Beerze betrokken zijn. De objecten worden straks permanent in het veld tentoongesteld. Als alles volgens planning gaat, zouden bezoekers al in de zomer van 2020 langs de vijf kunstobjecten kunnen wandelen en fietsen.

Diverse partijen hebben al een financiële bijdrage aan het project geleverd, zoals de gemeenten Oirschot en Eersel, Het Brabants Landschap, Waterschap de Dommel, ZLTO en de provincie. Ook vertegenwoordigers van onderwijs en ondernemers in het gebied hebben een deel van de kosten op zich genomen. Om de financiering helemaal rond te krijgen en alle vijf objecten te realiseren heeft de coöperatie een crowdfundingscampagne opgezet. Zij doet een beroep op burgers om een bedrag te doneren via de deze link.

De eerste kunstenaars zijn inmiddels gestart met co-creatie sessies met de partijen uit de omgeving van de Kleine Beerze. Hun vorderingen zijn te volgen via dalvandekleinebeerze.nl. De onthulling van twee kunstobjecten vindt al dit najaar plaats. Met de financiële bijdragen via de crowdfundingsactie wil de coöperatie garanderen dat ook de andere drie kunstwerken verwezenlijkt kunnen worden.