WINTELRE - Groot-en Kleinmeer.
Volledig scherm
WINTELRE - Groot-en Kleinmeer. © A Ndrekempen

Landschapskunst Groot-en Kleinmeer moet Vessem en Wintelre verbinden

WINTELRE - Landschapskunstwerken moeten in Eersel een verbinding gaan vormen tussen de zes dorpen van deze gemeente. Dit jaar wil het college-bij wijze van een pilot-starten met een expositie van kunstobjecten op de wandelroute langs het Groot- en Kleinmeer bij Wintelre.

Langs de 3 à 4 kilometer lange route rond de vennen moeten straks 17 à 20 kunstwerken komen te staan, als onderdeel van een soort tijdelijke open lucht-tentoonstelling. Drie daarvan mogen ook na de expositie blijven staan.

Voorwaarde is dat die geselecteerde kunstobjecten van biologisch verantwoord materiaal moeten zijn gemaakt, zodat die later ,,kunnen opgaan in de natuur”, zo schrijft het college in het raadsvoorstel. Voordeel van die werkwijze is dat er weinig tot geen onderhoud aan de kunstwerken nodig is.

Gelinkt

De expositie moet de verbindende schakel worden tussen de kernen Wintelre en Vessem. Lunchroom Hoeve de Nachtegaal zou kunnen dienen als start-en eindpunt van de route, waar de wandelaar straks ook een routebeschrijving kan ophalen. Ook kan daar eventueel een expositieruimte worden ingericht. In de Bosschuur-aan de overkant van de vennen gelegen-kunnen educatieve activiteiten voor scholen worden georganiseerd, met aansluitend een wandeling langs de kunstroute.

De pilot in Wintelre moet onderdeel worden van een groter project waarin op den duur alle zes kernen van de gemeente met elkaar gelinkt worden door middel van de landkunst. Dit plan komt uit de koker van de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst. Doel is om op deze manier de culturele aantrekkingskracht van de gemeente te versterken.

De commissie heeft daarbij goed gekeken naar het project Le Vent des Forêts, een samenwerkingsverband van enkele Noord-Franse gemeenten. In een periode van 20 jaar zijn daar semipermanente kunstwerken geïnstalleerd en worden er jaarlijks nieuwe objecten bij geplaatst.

Evaluatie 

Voor de uitvoering van de Eerselse kunstroutes tussen de kernen wil de gemeente de Stichting Landart Brabant (LAB) in de arm nemen. Die organisatie heeft al ruime ervaring met de organisatie van zogenaamde LandArt-tentoonstellingen, voornamelijk in de plaats Diessen. Het is de bedoeling dat de pilot in Wintelre na 2020 wordt geëvalueerd. Mochten de resultaten tevreden stemmen dan wil de gemeente om de twee jaar zo’n expositie tussen de kernen gaan organiseren.

Het college stelt voor om een budget van 18.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de pilot in Wintelre. De gemeenteraad besluit begin maart of er groen licht komt voor dit plan.