Lang leve het mobiele 'pub-up'-café in Knegsel

videoKNEGSEL - De laatste kroeg van Knegsel, Klein Antwerpen, ging vorig jaar dicht. Hoe moet dat dan met de kermis? Het dorp bedacht er iets op.

Het is sowieso een primeur voor de Kempen. En misschien daarbuiten ook wel. Komend weekend opent de mobiele dorpskroeg van Knegsel tijdens de plaatselijke kermis voor het eerst zijn deuren. Sinds april is er door vrijwilligers uit het dorp gebouwd aan een alternatief voor het vorig jaar gesloten café Klein Antwerpen. Het resultaat: een bruine kroeg op wielen, gebouwd op het onderstel van een oude Belgische kermiswagen. ,,Die hebben we gekregen van een van de vaste exploitanten op onze kermis. Die vond ook dat een kermis zonder dorpskroeg geen bestaansrecht heeft", vertelt Burny Smets van Stichting Knegsels Fist.

Laatste pilsje

Knegsel telt een kleine 1400 inwoners. In december van het afgelopen jaar werd het laatste pilsje getapt in café Klein Antwerpen, daarna gingen de deuren daar dicht. Smets maakte zich er zorgen over, net als veel andere dorpsgenoten. Een centrale ontmoetingsplaats viel daarmee weg. De Knegselnaren realiseerden zich ook dat een permanent café een lastig verhaal zou blijven.

Was daar iets op te verzinnen? Smets: ,,Vanuit de stichting vinden we dat we de leefbaarheid in Knegsel op alle fronten zo optimaal mogelijk moeten houden. Daarom kwamen enkele van onze leden met het idee om een café op wielen te bouwen, dat bij gelegenheid opgesteld kan worden."

Oude kermiswagen

Het kostte weinig overtuigingskracht om mensen enthousiast te krijgen. Sindsdien was een tiental dorpsgenoten elke maandag- en woensdagavond in de weer om de oude kermiswagen om te bouwen tot kleinschalig bruin kroegje, dat plaats biedt aan maximaal tachtig mensen.

Gisteren werd het resultaat gepresenteerd. Zaterdag is de opening van pub-up café KA On Tour, vernoemd naar het oude café aan het dorpsplein. De voormalige uitbaters Annie en Gerard Kolsters zullen de officiële opening verrichten. 

Smets hoopt dat er ook na de kermis veel gebruik van wordt gemaakt. ,,Denk ook aan andere activiteiten, zoals de Koningsdagspelen, pleinconcerten of het jaarlijkse 'Kerst op het Plein'. En spelen we bijvoorbeeld weer eens een voetbalfinale? Ook dan kunnen we het café tevoorschijn halen voor iedereen die gezamenlijk wil komen kijken. Dient een activiteit het dorpsbelang? Dan zijn alle initiatieven van Knegselse verenigingen en haar inwoners bespreekbaar voor ons."

Volledig scherm
Opbouw van de mobiele kroeg op het kermisterrein in Knegsel. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof